Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Preud’Homme beslist vandaag over KV Mechelen

Michel Preud’homme beslist vandaag of hij Malinwa uit de nood komt helpen

- DAVID VAN DEN BROECK

Michel Preud’Homme heeft niet meteen neen gezegd tegen het aanbod van het bestuur van KV Mechelen om het trainer-schap van de club over te nemen. “Er is meer kans van niet”, liet hij gisteren weten van op zijn vakantiead­res op Tenerife. “Maar áls ik het doe, is het uit liefde voor KV.” De Mechelaars zetten eerder deze week coach Yannick Ferrera op straat.

Michel Preud’homme laat vandaag aan KV Mechelen weten of hij de club uit de nood komt helpen of niet. De 58jarige Luikenaar werd woensdag gevraagd of hij het ziet zitten om tot het einde van het seizoen trainer te worden. Hij vroeg twee dagen bedenktijd en die zijn vandaag om.

“Eerlijk? Er is meer kans dat ik het niet doe”, zo vertelde Preud’homme ons gisteren in de vooravond. Niet vanuit Bordeaux, maar wel vanop vakantie in Tenerife, waar hij duidelijk overvallen werd door het voorstel van zijn exclub. “Het is ook een beetje vervelend dat dit is uitgelekt. Ik heb intussen al twintig keer neen gezegd tegen andere clubs, die mij met heel veel geld over de streep probeerden te trekken.”

Toch laat hij nog openingen. Hij schippert duidelijk tussen hart en verstand. Je zou voor minder, als ook duizenden fans naar jou kijken om hun club te komen redden. “Ik ben het natuurlijk niet gewend om tegen degradatie te vechten. Een ploeg uit de onderste regionen weghalen, heb ik nog nooit gedaan. Maar ik wil het voorstel zeker overwegen. Puur uit liefde voor de club. En omdat de mensen van KV altijd heel correct met mij zijn geweest.”

“De opdracht is simpel: de club in eerste klasse houden”, zegt voorzitter Johan Timmermans. Maar wat valt er te winnen – behalve een nog grotere heldenstat­us Achter de Kazerne – door met Malinwa pakweg dertiende te eindigen? En wat als hij in zijn opdracht mislukt? Kan hij na het WK dan nog wel bondscoach worden? Het zijn vragen die Preud’homme afwimpelt. “Het draait niet om mij, het draait om KV. Mijn club zit momenteel in de problemen. En dus is het logisch dat ik erover nadenk om te helpen. Zoals beloofd geef ik morgen (vandaag, red.) antwoord.”

Doet ie het of doet ie het niet? Michel Preud’homme (58) laat vandaag weten of hij bereid is om rode lantaarn KV Mechelen uit het slop te halen. “Het zou een godsgesche­nk zijn”, zegt voorzitter Johan Timmermans. “Maar als hij neen zegt, respecteer ik zijn keuze.”

Rik Vande Velde, sportief directeur van KV Mechelen, zei het woensdag al: “We moeten Michel Preud’homme op z’n minst proberen.” Et voilà. De situatie is dermate alarmerend - sinds dinsdag staat Malinwa allerlaats­te en is de angst voor tweede klasse reëel - dat het bestuur zo hoog mogelijk mikt in de zoektocht naar een nieuwe trainer en niet twijfelde om Preud’homme te bellen. Voor alle duidelijkh­eid: Eupen en KV Kortrijk kunnen zich een telefoontj­e besparen. Maar naar KV Mechelen, de club waar hij als doelman groot werd - hij won er de titel, de beker, Europacup II, Europese Supercup en twee Gouden Schoenen wilde Preud’homme gerust luisteren. Sabbatjaar of niet.

“Michel heeft gezegd dat hij erover wil nadenken”, zegt voorzitter Johan Timmermans. “Dat is al meer dan we hadden gehoopt. Uiterlijk morgenvoor­middag

(vandaag dus, red.) koppelt hij terug en laat hij ons weten of hij rond tafel wil of niet. Want echt inhoudelij­ke

gesprekken zijn er nog niet geweest.”

Boven groep staan

Preud’homme is dus kandidaat nummer één om de ontslagen Yannick Ferrera op te volgen. De droomcoach, niet alleen van het bestuur, maar ook van de fans. En welke speler wil er nu níét samenwerke­n met de drievoudig­e Trainer van het Jaar? KV kon gewoon niet anders dan hem voor de zekerheid contactere­n.

“Ik had Michel graag zijn rust gegund in Frankrijk, geloof me. Dit scenario, dat we na twaalf speeldagen laatste staan, had ik liever niet gezien”, zegt Timmermans. “Maar het is nu zo en dus willen we elke kans grijpen om hem aan ons te binden. We willen iemand die boven de groep staat en uitstralin­g heeft. Wat dat betreft zijn er weinigen die aan Michel kunnen tippen.”

Het obstakel dat Club Brugge heet wie Preud’homme dit seizoen wilde vastleggen, moest nog een afkoopsom betalen - werd alvast uit de weg geruimd. “Ons contact met Brugge is optimaal. We hebben een akkoord, dat is dus geen hindernis meer ”, zegt Timmermans. “We wachten nu op Michel. Zegt hij ‘neen’, dan respecteer ik dat en moeten we verder. Maar zegt hij ‘ja’, dan is dit een godsgesche­nk.”

Bezig met planB

Wat werd er gisteren druk gespeculee­rd of hij het zou doen. Niet alleen onder het bestuur - op de parking van het AFAS Stadion vertelde Fi Vanhoof, vroeger nog trainer van Preud’homme, dat het ook voor hem koffiedik kijken was. Ook onder de spelers, die schrokken maar het toejuichte­n dat Preud’homme daadwerkel­ijk gepolst werd én het voorstel overwoog. En al zeker onder de fans, die via sociale media hun steun uitspraken.

Vandaag, na een extra nachtje slapen, laat Preud’homme weten wat het wordt. In Mechelen zijn ze realistisc­h genoeg om al volop bezig te zijn met een plan-B - Aleksandar Jankovic volgens Timmermans niet, de naam van José Riga viel intussen wel. Maar ze droomden vannacht - tegen beter weten in? - toch nog van een verlossend telefoontj­e van hun droomcoach.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium