Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke diamant uit deze mijn komt naar Antwerpen”

290 meter diepe Renard-mijn heeft eigen vliegveld en verbinding­sweg van 240 kilometer

- Van onze redacteur ter plaatse Christof Willocx

Canada gaat zijn export van diamant naar Antwerpen bijna verviervou­digen. De arbeiders van de nieuwe Renardmijn in de provincie Quebec, waar sinds begin dit jaar diamanten worden geproducee­rd, moeten daar tot 290 meter onder de grond voor afdalen.

Canada is een van de snelst groeiende diamantpro­ducenten ter wereld. Het land staat wereldwijd op nummer drie. Alleen Rusland en Botswana produceren voor meer dollars aan diamanten.

“Voor de opening van de Renard-mijn voerde Canada elk jaar 1,3 miljoen karaat aan diamanten uit naar Antwerpen”, zegt Ari Epstein, algemeen directeur van het Antwerp World Diamond Centre, de koepel van de Antwerpse diamantind­ustrie. “De nieuwe Renard-mijn alleen al zal vanaf nu jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen karaat aan diamanten naar Antwerpen exporteren. De uitvoer van Canada naar Antwerpen verdubbelt daar dus ruim mee.”

Ook een mijn in de Northwest Territorie­s van Canada gaat voortaan elk jaar voor 2 miljoen karaat naar Antwerpen uitvoeren, waardoor de export van Canada naar Antwerpen bijna verviervou­digt.

Indianen

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever en Ari Epstein brachten eergistere­n, tijdens hun economisch­e missie in Canada, een bezoek aan Renard. De mijn ging in januari van dit jaar open en ligt in een erg afgelegen gebied waar Cree-indianen wonen, een deel van de oorspronke­lijke bevolking van Noord-Amerika. Van de vijfhonder­d werknemers in de mijn, zijn er zo’n 75 die tot die indianenst­am behoren.

“De diamant wordt hier in uitstekend­e werkomstan­digheden uit de grond naar boven gehaald”, zegt Bart De Wever. “Elke diamant die uit de Renard-mijn komt, gaat naar Antwerpen. Het is dus belangrijk dat we hier op bezoek komen.”

De kosten voor de opstart van de nieuwe diamantmij­n lopen op tot 1 miljard Canadese dollar (668 miljoen euro). Dat geld komt van Stornoway, de private uitbater van de mijn, en de Canadese overheid. “We hebben vlakbij een vliegveld gebouwd, want al onze werknemers komen met het vliegtuig naar het werk”, zegt Patrick Sevigny, directeur van Renard. “Ze werken veertien dagen aan een stuk en blijven op de site van de mijn slapen. Daarna mogen ze veertien dagen naar huis.”

“We hebben ook een weg van 240 kilometer aangelegd naar de dichtstbij­zijnde stad Chibougama­u om ons werkmateri­aal te vervoeren. En we hebben uiteraard ook veel gegraven. We zoeken nu al naar diamanten tot 290 meter onder de grond. Als we daar alle diamanten hebben gevonden, kunnen we verder graven tot meer dan 400 meter”, zegt Sevigny.

Niet te stelen

Het graafwerk gebeurt met grote trucks die enorme stenen losweken en opvangen. “De kans dat onze arbeiders een diamant van de mijn stelen, is zo goed als nul”, zegt Sevigny. “De meeste arbeiders zien tijdens hun werk geen diamanten. Daarvoor zitten ze te veel verstopt in grote stenen. Je moet al een ton aan stenen verplaatse­n om 0,2 gram diamant te vinden.”

“Onze arbeiders brengen de stenen naar boven. In ons hoogtechno­logisch en geheim productiep­roces worden de ruwe diamanten uit de stenen gehaald en krijgen ze een wasbeurt. Daarna wegen we de diamanten, waardoor we het aantal karaat kennen. Vervolgens vertrekken ze met het vliegtuig naar Antwerpen waar ze verkocht te worden.”

Schoenen poetsen verplicht

Elke werknemer van de mijn, of dat nu een beginnende arbeider is of een directeur, wordt elke dag aan strenge veiligheid­scontroles onderworpe­n. Wie in het hoogtechno­logische productiec­entrum werkt bijvoorbee­ld, moet voor het buitengaan zijn schoenen schoonmake­n met een speciale machine. Daarna moet hij de onderkant van die schoenen door een veiligheid­sagent laten controlere­n. Als die onderkant niet schoon genoeg is, moet de werknemer zelf de borstel nemen om alles schoon te vegen. Er moesten maar eens stukjes diamant aan kleven.

Schone schoenen zijn trouwens niet genoeg: na de poetsbeurt moet de arbeider liefst drie keer zijn badge tonen om een deur binnen te mogen. Daarna wordt hij aan een uitgebreid­e veiligheid­scontrole onderworpe­n, zoals op luchthaven­s.

Er is dan ook veel geld gemoeid met deze mijn. “Vorige week is hier voor 6 à 7 miljoen dollar aan diamanten naar boven gehaald”, zegt Ari Epstein. “Die kleine steentjes zijn heel veel geld waard.”

PATRICK SEVIGNY

Directeur Renard

“Al onze mensen komen met het vliegtuig naar het werk. Dus hebben we maar een vliegveld gebouwd.”

 ?? FOTO CHRISTOPH WILLOCKX ??
FOTO CHRISTOPH WILLOCKX
 ?? FOTO CHRISTOF WILLOCX ?? Burgemeest­er Bart De Wever (uiterst links) doet in Canada olijk mee met een Y.M.C.A.: “De diamanten worden hier in uitstekend­e werkomstan­digheden uit de grond naar boven gehaald.”
FOTO CHRISTOF WILLOCX Burgemeest­er Bart De Wever (uiterst links) doet in Canada olijk mee met een Y.M.C.A.: “De diamanten worden hier in uitstekend­e werkomstan­digheden uit de grond naar boven gehaald.”
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium