Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw gids voor een uitgelezen weekend

- PETER BRIERS

De 81ste Boekenbeur­s presenteer­t zich als een voetbalwed­strijd, met twee speelhelft­en en een pauze tussenin. Het letterenga­la focust twaalf dagen lang op de relatie tussen boek en beeld. Zaterdag rolt Antwerp Expo de rode loper uit voor een select clubje van bekende genodigden, zondag komt het grote publiek aan de beurt. Vijf wegwijzers door het labyrint van signeerses­sies, auteurspod­ia en randanimat­ie.

BOEK EN FILM

De relatie tussen boeken en beelden is meer dan een geschreven verhaal dat zin doet krijgen in de filmadapta­tie of vice versa. “Ook strips, beeldboeke­n en graphic novels vormen een link tussen literatuur en verbeeldin­g”, redeneert Boek.be.

Om de band tussen die twee aan te halen, werkt de organisato­r samen met Cinema Zuid. De bioscoop aan de Waalsekaai programmee­rt op 3, 4 en 5 november vier films die worden ingeleid door Arun Gandhi (Pather Panchali), Charlotte Van den Broeck (Encounters at the End of the

World), Margot Vanderstra­eten (Les Aventures de Rabbi Jacob) en Christophe Vekeman (U Turn).

Cinematek en Film Fest Gent zijn actief op de beursvloer zelf: Cinematek met de eerste bewegende beelden van Antwerpen, Film Fest Gent met een talkshow met Gertjan Willems en Bavo Dhooge.

KINDERPROG­RAMMA

Om het voortbesta­an van het papieren boek te kunnen garanderen, is de blijvende interesse van de jongere generaties cruciaal. “Daarom zijn er voorleesse­ssies en is er opnieuw het Ateljee waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten”, verklapt woordvoerd­er Greet Spaepen.

Opvallend: tijdens de 81ste beursediti­e zijn het vooral de uitgevers zelf die het initiatief nemen. Blikvanger­s in het aanbod voor jongeren zijn de boekenzoek­tocht van Clavis Uitgeverij en de kabouterle­s van acteur Nico Sturm (Ballon Media). Ook de moeite waard: bekende illustrato­ren die hun favoriete Sesam-verhaal onthullen

Ook bekende internatio­nale auteurs maken hun opwachting: Carlos Ruiz Zafón, Nicci French, Nicholas Sparks en Paula Hawkins.

(EPO), de snelgedich­ten van vzw Glaign, de workshop Het Grote Dierentuin Tandenbors­telboek (De Eenhoorn), de Star Wars Leesdagen (Agora) en de WPGverdiep­ing waarop kinderen allerhande strips kunnen ontdekken.

BEKEND EN MINDER BEKEND

Bekende en minder bekende auteurs, in Antwerp Expo zitten ze zij aan zij. Van de buitenland­se auteurs die hun strepen al verdienden, spreken deze namen het meest tot de verbeeldin­g: Carlos Ruiz Zafón, bestseller­auteur Nicholas Sparks, Paula Hawkins (Het meisje in de trein) en Nicci French, het pseudoniem van het Britse schrijvers­echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Uit eigen land tekenen onder anderen Dirk Bracke, Tom Lanoye, Pieter Aspe, Toni Coppers en Bert Kruismans present. Sommigen hebben wat te vieren, zoals Marc de Bel en Tess Gerritsen (beiden zitten 30 jaar in het vak), Herman Brusselman­s (werd onlangs 60) en Walter van den Broeck, die zich exact een halve eeuw geleden aan het schrijven zette.

Van de tientallen nieuwkomer­s op de Boekenbeur­s laat een selectie zich de kleren van het lijf vragen door columnist Roderik Six: onder anderen Peter De Graeve, Aya Sabi, Elise Wuyts en Hannah Roels.

NIEUWIGHED­EN

Voor wie niet genoeg heeft aan de 340 optredens, twee nocturnes, 1.900 standactiv­iteiten en 900 aanwezige auteurs, zijn er in de marge nog enkele leukighede­n. Met stip op één: de 3D-studio, een geïmprovis­eerde foto-attractie die bezoekers ‘in de affiche’ laat stappen. Deelnemers krijgen het beeld onmiddelli­jk mee naar huis, gratis.

Ook nieuw is de Literaire Tattooshop waarin citaten van auteurs, illustrato­ren en stripteken­aars door artiesten van de Antwerpse Brabo’s Hand Tattooshop worden vertaald naar tijdelijke of permanente tatoeages (prijs: 60 tot 80 euro). Kandidaten moeten zich vooraf melden op www.boekenbeur­s.be.

Het weekblad Libelle gaat de liefdadigh­eidstoer op en zamelt onder de noemer ‘Graag geven, graag zien’ tweedehand­s en nieuwe boeken in voor kansarme kinderen van 0 tot 6 jaar.

EXTRAATJES

Bezoekers kunnen de boom in, als ze daar zin in hebben. Letterlijk dan. Vzw Creatief Schrijven laat een gerooide plataan van de Leien aanrukken. Het houten geraamte wordt de spil van een dubbele stunt: enerzijds De Dwarsboom, een verhaal dat Stijn Vranken en Wide Vercnocke ter plaatse zullen creëren, en anderzijds de Six Word

Story-wedstrijd waarbij bezoekers worden uitgedaagd om hun levensverh­aal samen te vatten in zes woorden. Elke bijdrage wordt door de deelnemer zelf als een vallend blad in de boom gehangen, wat een panoramisc­h zicht op hal 4 oplevert.

Geen beurs zonder bekende chefs die er een potje van maken. Maken onder anderen hun opwachting in de showkeuken: Pascale Naessens, Peter Balcaen en het gelegenhei­dsduo Jeroen Meus en Martha Katz, die met haar 102 lentes alvast het recept voor een lang leven heeft ontdekt.

De Boekenbeur­s, van 29/10 tot 5/11 en van 9/11 tot 12/11 in Antwerp Expo, dagelijks van 10 tot 18u. Op de nocturneav­onden (3 en 9/11) open tot 22u. Tickets kosten 10 euro. www.boekenbeur­s.be

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? 1.900 standactiv­iteiten, 900 aanwezige auteurs en 340 optredens op de Boekenbeur­s dit jaar.
FOTO BELGA 1.900 standactiv­iteiten, 900 aanwezige auteurs en 340 optredens op de Boekenbeur­s dit jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium