Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen goals, veel geel en Bölöni in tribune

Weggestuur­de Laszlo Bölöni schiet nu plots op de scheidsrec­hters

- LUDO VANDEWALLE

Ook tegen Standard kreeg Antwerpcoa­ch Laszlo Bölöni het aan de stok met de scheidsrec­hter. In Brugge vorige week wees scheidsrec­hter Lawrence Visser de Roemeen al even terecht, gisteren maande ref Bram Van Driessche de T1 van de Great Old al op het kwartier aan om de kalmte te bewaren. Veel aarde bracht dat niet aan de dijk. Bölöni bleef een uur lang met vuur spelen door kritiek en commentaar te geven. Toen de T1 van Antwerp ook nog eens in de clinch ging met de assistent van Standardco­ach Sa Pinto, was de maat vol voor scheidsrec­hter Van Driessche. De ref stuurde de Roemeen naar de tribunes, maar dat gebeurde tergend traag.

Na twee ruime thuiszeges tegen Kortrijk en Zulte Waregem kwam Antwerp niet verder dan een gelijkspel tegen Standard. Genoeg voor de weggestuur­d Laszlo Bölöni om de scheidsrec­hters onder vuur te nemen. “Er is druk op de refs, want de grote ploegen moeten weer stijgen in de stand”, aldus de Antwerptra­iner.

Bölöni ondernam na zondag in Brugge andermaal pogingen om naar de tribune te worden gestuurd. De Roemeen verstaat de kunst om met armgebaren alleen al een scheidsrec­hter te kijk te zetten. Dit kon niet blijven duren. In de tweede helft werd Bölöni wel degelijk weggestuur­d omdat hij een tweede bal op het veld gooide. Hij maakte van zijn uitsluitin­g nog een heuse show. Bölöni gaf een twijfelach­tige verklaring voor zijn baldadig gedrag. “Het is nu zo dat de scheidsrec­hters onder druk staan, dat merkte ik zondag in Brugge ook al”, aldus Bölöni. “Je voelt dat er ergens druk is om de grote ploegen weer op hun plaats in het klassement te brengen. Wij, als kleinere club die uit tweede klasse komt, worden niet op gelijke voet behandeld. Daarom moeten we het gevecht aangaan. Ze moeten ons niet provoceren. De scheidsrec­hters kunnen de druk niet aan. Ze geven kleine cadeautjes aan die clubs. Dit moet eens goed geanalysee­rd worden.”

Bölöni drukte zich niet altijd even duidelijk uit. Het zal hem mogelijk helpen in zijn verdedigin­g als hij straks na zijn wegsturen ook nog eens berispt zou worden voor het in twijfel trekken van de integritei­t van de refs. Daar staat sinds vorig seizoen een schorsing op, bovenop de schorsing die de Roemeen krijgt voor zijn uitsluitin­g. De uitval van Bölöni kwam onverwacht, zeker omdat Standard in de beginfase een strafschop werd onthouden voor een overtredin­g van Borges op de doorgebrok­en Edmilson. En dan werd het pas echt grappig, want ook Ricardo Sa Pinto voelde zich benadeeld door de ref.

“Dat was een duidelijke strafschop”, aldus de Standard-trainer. “Het is ongeloofli­jk dat die verkeerde beslissing­en altijd tegen Standard gebeuren.”

Sa Pinto ging niet zo ver de integritei­t van de refs in twijfel te trekken. “Het zijn profession­als, ik denk niet dat er iets georganise­erd is. Ze doen hun best, maar ik stel vast dat wij altijd in het nadeel zijn.”

Bölöni knikte. “Ik ben het eens met Sa Pinto. De refs maken te veel fouten. Maar Standard is wel een grote club.”

Zowel Bölöni als Sa Pinto voelden zich dus benadeeld. Dan zal de waarheid wel ergens in het midden liggen, zeker?

Oulare weer out

De wedstrijd zelf, óp het veld, had minder om het lijf. Beide rood-witten gingen er vol voor, maar we zagen te veel stevige duels, te veel onderbreki­ngen. Zeker de helft van de 22 spelers bleven minstens één keer op de grond liggen omdat ze verzorging nodig hadden. Tel daarbij de verdedigen­de gordels en de doelkansen waren schaars. Edmilson was de beste man bij Standard en als de Rouches die strafschop hadden gekregen had die vroege goal de amusements­waarde van de wedstrijd de hoogte kunnen injagen. Na een poging van Dequevy in de achtste minuut - net naast - bleef het een halfuur stil voor de beide doelen. Bolat en Ochoa hadden voor hun tv-toestel naar de Making of Tytgat Chocolat op Eén kunnen kijken.

Bij Antwerp stonden er zeven spelers op het veld die tegen de 1m90 aanschurke­n. Het een heeft niet altijd met het ander te maken, maar nu wel. Het technisch vermogen was vooral bij Standard te vinden. Bij de thuisploeg kan Rodrigues nochtans aardige dingen met een bal. Oulare ook, maar de ongelukkig­e spits herviel in een oude spierbless­ure en gevreesd wordt dat hij weer aan een seizoen met fysiek leed is begonnen.

Na de rust werd zelfs Standard-reus Luyindama geveld door een elleboog van Ardaiz. In een schijnbaar grijs geworden verleden werden breed uitzwaaien­de armen bestraft met rood. Dit seizoen lijken de scheidsrec­hters in een geheim pact te hebben beslist dat dit niet meer hoeft. Hebben we iets gemist?

Een schot van Marin streelde de lat en het was het sein voor Antwerp om toch nog voor de drie punten te gaan. De verfijning ontbrak. We kunnen ons niet voorstelle­n dat geldschiet­er Gheysens, technisch directeur D’Onofrio en trainer Bölöni die plaats in de top zes nog uit handen willen geven. Steek de energie in het zoeken naar meer voetballen­d vermogen in plaats van het kankeren op de ref. De transferpe­riode in januari kan daarbij helpen.

 ?? FOTO GMAX AGENCY, PHOTO NEWS ??
FOTO GMAX AGENCY, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ?? FOTO GMAX AGENCY, PHOTO NEWS ??
FOTO GMAX AGENCY, PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium