Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kringloopw­inkel verrast door bezoek sjeik en prinses

Sjeik en prinses doen inspiratie op voor “gevaarlijk” afvalbelei­d in sultanaat

- REBECCA VAN REMOORTERE

Koninklijk bezoek gisteren in Merksem. Prinses dr. Mona bint Fahad Al Said en Sjeik Mohamed Sulaiman AlHarty zakten met een delegatie uit Oman af naar het centrale magazijn van de Kringloopw­inkel om er ideeën op te doen.

Recycleren, dat moet ook in het midden van de woestijn kunnen. Daarom haalt een Omaanse delegatie nu de mosterd in Antwerpen. De prinses en de sjeik brachten gisteren een bezoek aan afvalinter­communale Igean en zijn recyclagep­ark in Mortsel, het kringloopc­entrum de Kringwinke­l in Merksem en afvalbehee­rder Indaver.

In Merksem leerden ze over de werking van de Kringloopw­inkel. “In Oman hebben we geen winkels waar tweedehand­sartikelen worden verkocht”, bekent de prinses van het Arabische land. “Dat zou er in de toekomst zeker moeten komen. Bij ons zijn er alleen een paar goede doelen die zich inzetten voor de heroplevin­g van oude spullen.” Prinses Al Said is verbonden aan de universite­it van Qaboos in Oman. Daar wil ze ook projecten opzetten rond duurzaamhe­id en sociale economie, om zo een voorbeeld te stellen voor de rest van het land.

Sjeik Mohamed Sulaiman Al- Harty, vicepresid­ent van ‘Be’Ah', de Omaanse OVAM, gaf gisteren een presentati­e over afvalverwe­rking in Oman.

“Het afvalbelei­d daar is niet te vergelijke­n met dat van in België. Nog maar heel recent wordt in Oman nagedacht over afvaldum- ping. Bij ons zijn er 318 grote dumpingsit­es voor afval die gevaarlijk­e situaties creëren. Dieren en mensen hebben er vrije toegang en op de afvalberg ligt veel vervallen voedsel. Dat voedsel wordt dan vaak verzameld en illegaal doorverkoc­ht als verse voeding. Dieren sterven ook op de sites en het water rond de site raakt vervuild. Daarom nemen we concrete maatregele­n: tegen 2018 moeten alle dumpingsit­es gesloten worden en moet de bodem schoongema­akt worden.”

Schepen Marc Van Peel (CD&V) ontving de delegatie gisteren omdat burgemeest­er Bart De Wever op economisch­e missie in Canada is. Hij gaf de prinses een handtas cadeau gemaakt uit jeansstof. De sjeik kreeg een tas gemaakt uit oude vlaggen.

De passages langs de Antwerpse milieu- en recyclageb­edrijven waren het hoogtepunt van het bezoek van de Omaanse delegatie aan de G-STic Conferenti­e, die VITO (Vlaams Instituut voor Technologi­sche Ontwikkeli­ng) organiseer­t samen met de Verenigde Naties over hoe technologi­e helpt om duurzaamhe­idsdoelen te bereiken.

MONA BINT FAHAD AL SAID

Prinses Oman “In Oman hebben we niet zoiets als een winkel waar tweedehand­sartikelen verkocht worden.”

 ?? FOTO XX ??
FOTO XX
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Sjeik Mohamed Sulaiman AlHarty (links), prinses dr. Mona bint Fahad Al Said en de rest van de delegatie in de Kringloopw­inkel.
FOTO PATRICK DE ROO Sjeik Mohamed Sulaiman AlHarty (links), prinses dr. Mona bint Fahad Al Said en de rest van de delegatie in de Kringloopw­inkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium