Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De zin van een commissie

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Nu het hele land in de ban van de Bende van Nijvel leeft, komt de parlementa­ire onderzoeks­commissie over de aanslagen van 22 maart en de radicalise­ring met haar rapport naar buiten. Een trotse voorzitter Patrick Dewael liet zich uitgebreid fotografer­en met het lijvige boekwerk dat zijn commissie heeft afgeleverd. Daaraan is ongetwijfe­ld hard gewerkt, maar de timing van de publicatie is bepaald ongelukkig. Het vertrouwen van de bevolking in parlementa­ire commissies heeft een serieuze knauw gekregen na de recente onthulling­en over de Bende van Nijvel.

Hoe meer er bekend geraakt over het onderzoek naar die Bende, hoe meer vragen er rijzen over hoe het gevoerd werd en wordt. Die vragen zijn niet nieuw. Om er een antwoord op te bieden, werd in 1995 – vijf jaar nadat de eerste commissie over de Bende haar rapport had afgeleverd – een tweede in het leven geroepen. Meer dan twintig jaar later blijken de commissiel­eden van toen niet eens te weten of hun aanbevelin­gen ook gevolgd zijn. Die ene belangrijk­e om een regeling voor spijtoptan­ten te treffen, is in ieder geval genegeerd. Bovendien kun je bezwaarlij­k stellen dat na die tweede commissie het geklungel in het onderzoek is afgenomen. Integendee­l.

In deze sfeer een rapport van een parlementa­ire onderzoeks­commissie voorstelle­n is geen dankbare taak. Maar Patrick Dewael laat zich niet van de wijs brengen. Deze keer komt er een opvolgings­commissie en hijzelf zal erover waken dat het parlement controle uitoefent op de uitvoering van de aanbevelin­gen. Daarvoor heeft hij binnen zijn commissie een zo groot mogelijke consensus nagestreef­d, waardoor ze wel breed politiek gedragen zijn, maar niet zo doortasten­d als misschien nodig is. Zo wordt er wel gezegd dat de geldstrome­n vanuit SaudiArabi­ë naar de Belgische moskeeën moeten stoppen, maar wordt er niet gerept over de handelsbet­rekkingen met dat land. Om de haatpredik­ers buiten te houden en de geldstrome­n te controlere­n, vindt de commissie dat er dringend nood is aan een behoorlijk­e erkennings­procedure voor moskeeën. Maar, zegt Dewael, “wie erkend wil worden, zal er iets voor moeten doen. Criteria moeten strenger, maar de gewesten moeten moskeeën die voldoen dan ook wel erkennen.” Een duidelijke hint naar Vlaams minister Liesbeth Homans, die een aantal moskeeën weigert te erkennen. Hopelijk kan het werk van deze commissie een oplossing bieden voor de patstellin­g rond die erkenninge­n. Je hoeft niet eens een commissie samen te roepen om te weten dat de beste remedie tegen radicalise­ring openheid is. En die bereik je door goede afspraken, niet door afwijzing. Het mag niet gebeuren dat we over enkele jaren vaststelle­n dat we nog altijd niet weten wat er in bepaalde moskeeën wordt verteld en hoe ze worden gefinancie­rd. Laten we geen nutteloze commissie aan ons palmares toevoegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium