Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Ierse’ gorilla Mayani moet in Antwerpen baby’s baren

Nieuw gorillavro­uwtje verovert haar stek in kweekgroep

- BIEKE LATHOUWERS

Bij de gorilla’s in de Antwerpse Zoo zorgt pittige dame Mayani voor nieuw leven in de brouwerij. De 16jarige mama is geïntroduc­eerd bij de drie andere gorilla’s en laat zich zeker niet doen.

“Het is een knappe gorilla met een pittig karakter”, weet coördinato­r Sarah. “Ze imponeert veel, dat kan nog vuurwerk geven.”

Westelijke laaglandgo­rilla Mayani is half september vanuit Dublin Zoo naar Antwerpen verhuisd. Ze moet hier voor kleintjes zorgen. Als ervaren mama kan zij namelijk het goede voorbeeld geven aan Mambele, die in het verleden niet voor haar jong instond. Door Mayani als voorbeeldm­ama in de groep te integreren, zet Zoo Antwerpen een belangrijk­e stap in het kweekprogr­amma.

Een dame

Papa wordt in elk geval zilverrug Matadi, ook een westelijke laaglandgo­rilla en kweekman van de groep. Vrouwtje Amahoro is een oostelijke laaglandgo­rilla en mag daarom geen kleintjes krijgen van Matadi. Mambele is net als Matadi een westelijke laaglandgo­rilla, maar heeft niet genoeg ervaring als mama. Daarom krijgt ze voorlopig nog de pil. Pas als Mayani een kleintje heeft, mag Mambele ook mama worden.

“Mayani doet het heel goed in de groep”, vertelt Zoo-woordvoerd­er Ilse Segers. “Ze gaat heel veel naar buiten en we merken dat de andere haar vaak volgen. Het is echt mooi om te zien. Het is wel duidelijk een dame die zich niet laat doen. Zo krijgen ze tussen 13.30u en 14u dagelijks een gezond tussendoor­tje, wortel, witloof, andijvie, sla… Mayani probeert dan alle lekkers voor zichzelf te verzamelen.”

Favorietje

Amahoro durft dat ook al eens doen: ervandoor gaan met in elke poot een stronk witloof. Dat stapt moeilijk, maar is wel heel grappig. Amahoro is de verzoenend­e gorilla. Zij zorgt voor de lieve vrede in de groep.

“Ze doen het fantastisc­h samen”, reageert verzorger Yoran enthousias­t. “Eerst een nieuw verblijf, nu al een nieuwe gorillavro­uw. Hopelijk binnenkort ook nog nieuw jong leven?”

En hoewel Mambele duidelijk het favorietje is van Matadi, heeft hij zeker ook oog voor Mayani. “Ja, er wordt gepaard”, bevestigt Ilse Segers. “Maar het blijft natuurlijk afwachten of er iets van komt. Duimen maar!”

 ?? FOTO JAYNE EIFFERT ??
FOTO JAYNE EIFFERT
 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST ?? Met ervaren mama Mayani hopen de verzorgers snel een kleine gorilla te mogen verwelkome­n.
FOTO ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST Met ervaren mama Mayani hopen de verzorgers snel een kleine gorilla te mogen verwelkome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium