Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hommeles in Vlaamse meerderhei­d omdat Crevits soloslim speelt

Minister van Onderwijs jaagt coalitiege­noten op de kast met akkoord over eindtermen

- PIETER LESAFFER

De meerderhei­dspartijen hebben een akkoord bereikt om de eindtermen anders te organisere­n. Tot daar het goede nieuws. Bij NVA en Open Vld is het ongenoegen groot over de manier waarop onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) het akkoord naar zich toe trok. Uitgereken­d op het moment dat de commissie Onderwijs, die al het voorbereid­ende werk heeft gedaan, op werkbezoek was in Denemarken.

Gisteren stond Legoland op het programma van de commissie Onderwijs. Om te leren hoe je leerlingen warm maakt voor technologi­e. Maar de sfeer was er niet naar. Sinds de komst van CD&V-collega Kathleen Helsen de avond voordien, ging het alleen nog over politiek. Helsen kon eerst om privéreden­en niet mee, maar nu stond ze er toch, in opdracht van partijgeno­ot en minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Niet om mee te gaan naar Legoland, wel om haar collega’s van Open Vld en N-VA te overtuigen van het akkoord dat Crevits binnen de regering had gemaakt over de eindtermen. Tot hun grote verrassing, want de politieke discussie daarover loopt al twee jaar in het parlement, en wegens het “grote maatschapp­elijke belang” was het de bedoeling dat ook de beslissing daarover in het parlement zou vallen, en niet bij de minister van Onderwijs.

Snel vliegtuig genomen

Dinsdag, toen de commissie al in Denemarken was, had Crevits aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en vice-ministerpr­esident Bart Tommelein (Open Vld) voorgestel­d om de aanslepend­e discussie over de eindtermen binnen de regering te beslechten. De voorbije weken stond Crevits namelijk onder toenemende druk van de onderwijsk­oepels om een beslissing te nemen. Zonder akkoord over de eindtermen wilden zij het vernieuwde secundair onderwijs in 2018 nog niet invoeren. En uitstel naar het schooljaar 2019-2020 is voor Crevits geen optie, omdat dit na de verkiezing­en valt, en ze dit dan niet als verwezenli­jking aan de kiezer kan presentere­n.

Bourgeois en Tommelein waren niet tegen, maar toonden wel meer loyaliteit tegenover hun parlements­leden, die hun akkoord moesten geven. Daarvoor kwamen ze uit bij Helsen, die spoorslags het vliegtuig richting Kopenhagen op moest.

De oppositie, die oorspronke­lijk mee in het verhaal zat, haakte onmiddelli­jk af. De parlements­leden van de meerderhei­d, Koen Daniels (N-VA) en Jo De Ro (Open Vld), konden niet anders dan de oekaze slikken. Maar niet zonder tandengekn­ars. “Wij hebben hier zolang aan gewerkt, en nu is het Crevits die op tv met de pluimen gaat lopen”, zo is te horen. “Nog nooit meegemaakt”, aldus een andere bron.

Maar wat Open Vld en N-VA vooral hoog zit, is dat uitgereken­d CD&V al maandenlan­g op de rem staat wanneer het over de eindtermen gaat. Onder meer over de controle op de godsdienst­lessen en het onderschei­d tussen eindtermen en leerplanne­n. “

Het is in de onderhande­lingen al een tijdlang CD&V tegen de andere partijen, inclusief de oppositie”, zo zegt een regeringsb­ron. “En nu plots lijkt het alsof Crevits de enige is die slaagt waar het parlement zogezegd niet in geslaagd is.”

Het gehakketak belooft weinig goeds voor het volgende discussiep­unt: invoering in 2018 of pas in 2019?

 ?? FOTO ISOPIX ?? Hilde Crevits.
FOTO ISOPIX Hilde Crevits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium