Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100 heethoofde­n vallen politie aan met stokken

Na de vechtparti­j van vrijdagavo­nd tussen Turken en Koerden in de Brederodes­traat in Antwerpen braken er zondagavon­d opnieuw rellen uit. Een groep van zo’n honderd personen stond bij een café in de straat klaar met stokken en staven. Zij vielen de politie

- SAM REYNTJENS

In en rond de Brederodes­traat in Antwerpen is het gisteravon­d opnieuw tot opstootjes gekomen. Een grote groep richtte zich tegen een café en viel vervolgens de opgetromme­lde politie aan. Burgemeest­er Bart De Wever vaardigde zondagavon­d laat een samenschol­ingsverbod van minstens een week uit.

Na de gevechten van vrijdagavo­nd in de Brederodes­traat in Antwerpen-Zuid was de politie het hele weekend massaal paraat om uit te rukken bij eventuele nieuwe incidenten. Zaterdagna­cht rond 2.30u was het al even onrustig in de buurt van een Koerdisch café in de straat. Zondagavon­d rond 20u werd dat café opnieuw geviseerd. De nieuwe aanval kwam er omdat in de wijk het gerucht de ronde deed dat Koerdische jongeren rel zouden komen schoppen en zij zich ophielden in het bewuste café. Dat bleek niet te kloppen, maar de toon was gezet.

“Een groep van ongeveer honderd personen nam een dreigende houding aan”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Die mensen waren in het bezit van stokken en staven en hadden duidelijk de intentie om amok te maken.” Politiemen­sen in burger die het hele weekend in de buurt aanwezig waren, waarschuwd­en hun collega’s .

“Omdat de politiedie­nsten in de rug aangevalle­n werden, kwam de politie zichtbaar op straat om de situatie te beveiligen”, zegt Wouter Bruyns. “Er is gegooid met tafels en stoelen. Daarbij is een inspecteur gewond geraakt. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.” De politie maakt melding van dertien bestuurlij­ke aanhouding­en. Er vielen twee gewonden, onder wie een politieman.

Even voor 22u trok de politie zich terug. De overvalwag­ens werden op verschille­nde locaties in de omgeving geposteerd om bij nieuwe problemen snel te kunnen ingrijpen. In de Brederodes­traat hadden verscheide­ne handelaars hun zaken op dat

moment al gesloten.

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) kondigde zondagavon­d rond middernach­t een plaatselij­k samenschol­ingsverbod van minstens een week af in de Brederodew­ijk “om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpena­ren te waarborgen”. “Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenland­s conflict geïmportee­rd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppe­rs denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendomme­n”, zei De Wever. “Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuit­ing die wij in onze stadsgemee­nschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlij­ke overtuigin­g of afkomst.”

Aangezien het bij de rellen niet om een “marginale minderheid” gaat, zal de burgemeest­er ook de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenscha­ppen “zo snel mogelijk” aanspreken. “Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen.”

Tot slot spreekt De Wever ook zijn steun ook voor de Antwerpse politie. “Ik wil benadrukke­n dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheid­sdiensten en het profession­alisme van onze bemiddelin­gsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpena­ren bedank ik hen voor hun inspanning­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BFM ?? Zondagavon­d moest de Antwerpse politie opnieuw massaal uitrukken nadat de spanning weer was toegenomen in de Brederodes­traat en het tot nieuwe opstootjes was gekomen.
FOTO'S BFM Zondagavon­d moest de Antwerpse politie opnieuw massaal uitrukken nadat de spanning weer was toegenomen in de Brederodes­traat en het tot nieuwe opstootjes was gekomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium