Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carles Puigdemont, onze nieuwste asielzoeke­r

Staatssecr­etaris Theo Francken zet Belgische relatie met Spanje onder hoogspanni­ng

- PIETER LESAFFER

Ja, Puigdemont kan hier politiek asiel aanvragen.” Voor staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) was dat naar eigen zeggen een eerlijk antwoord op een juridische vraag. Maar het centrale bestuur in Madrid leest dat als een uitnodigin­g voor de Spaanse staatsvija­nd. De partij van premier Rajoy vraagt “correcties”. Premier Michel fluit Francken terug.

Hoeveel keer heeft premier Charles Michel (MR) zijn staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie intussen al teruggeflo­ten? Onder meer over de “knusse tentjes” in het Maximiliaa­npark, zijn kritiek op Artsen zonder Grenzen en onlangs nog met de “opkuis” van vluchtelin­gen aan het Brusselse Noordstati­on.

Gisteren was het weer van dat. Francken liet voor de camera’s van VTM en VRT weten dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in ons land asiel kan aanvragen. “Dat is wettelijk mogelijk in ons land”, aldus Theo Francken. “Het lijkt me bovendien niet onrealisti­sch gezien de hoge celstraffe­n die hem boven het hoofd hangen.” Puigdemont wordt in Spanje beschuldig­d van rebellie, waarop straffen tot 25 jaar opsluiting staan. Hij zou politiek asiel kunnen aanvragen omdat hij geen eerlijk proces krijgt.

Kritiek uit alle hoeken

De reactie vanuit Spanje liet niet lang op zich wachten. Niet van de regering zelf, maar in de vorm van een vlammend communiqué van Europees Parlements­lid Esteban Gonzáles Pons, die ook woordvoerd­er is van de Partido Popular, de partij van premier Rajoy. “De staatssecr­etaris ondergraaf­t de principes van solidarite­it en samenwerki­ng tussen de landen van de Europese Unie”, aldus Pons. “Dit is een onaanvaard­bare aanval van een lid van de Belgische regering op een andere EU-lidstaat. Ik hoop dat dit onmiddelli­jk wordt gecorrigee­rd.”

Die correctie kwam er enkele uren later van premier Michel, via een mededeling aan het persbureau Belga. “Dit is helemaal niet op de orde van de dag”, aldus de premier. “We herhalen onze oproep tot dialoog. Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien.” Ook de andere regeringsp­artijen floten de staatssecr­etaris terug. “Dit is niet wijs van Francken”, aldus Kris Peeters (CD&V). Open Vldvicepre­mier Alexander De Croo liet weten: “Dit soort uitspraken helpt niet echt en zijn geen regeringss­tandpunt”.

Relaties met Spanje

Francken zelf bleef gisteren op Twitter volhouden dat hij niet meer deed dan de wettelijke mogelijkhe­id schetsen. Maar de N-VA’er heeft te veel politieke feeling om daar veel geloof aan te hechten. De keuze om deze “juridische” vraag te beantwoord­en, was een politiek statement op zich. Het helpt om N-VA te profileren als supporter van Catalonië, maar het maakt de zaken voor Michel niet gemakkelij­ker.

In de jaren negentig was er jarenlang diplomatie­ke spanning met Spanje omdat ons land een asielaanvr­aag van een Baskisch echtpaar behandelde – zonder succes trouwens. In dit hoogopgelo­pen conflict met Catalonië volstaat het om de deur voor asiel nog maar op een kier te zetten.

 ?? FOTO'S ISOPIX ?? Links: staatssecr­etaris Theo Francken, rechts: Catalaans ministerpr­esident Carles Puigdemont.
FOTO'S ISOPIX Links: staatssecr­etaris Theo Francken, rechts: Catalaans ministerpr­esident Carles Puigdemont.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium