Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen in middenmoot van leefbare steden wereldwijd

Stad scoort vooral goed op ‘milieu’ in rapport van consultanc­ybedrijf Arcadis met 100 wereldsted­en

- PATRICK VAN DE PERRE mobilityin­dex.arcadis.com

Antwerpen scoort middelmati­g, maar zet stappen vooruit als het gaat om duurzaamhe­id en mobiliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van consultanc­ybedrijf Arcadis in honderd steden wereldwijd. Net als Antwerpen (37) staat ook Brussel in de top vijftig.

De ‘Sustainabl­e Cities Mobility Index’, zoals het onderzoek heet, richt zich op drie categorieë­n van duurzaamhe­id – ‘milieu’, ‘sociaal’ en ‘economisch’ – en werd uitgevoerd in honderd steden wereldwijd. Brussel en Antwerpen staan respectiev­elijk op de 37ste en 45ste plaats in de index. Nochtans behoort Antwerpen in de categorie ‘milieu’ bij de wereldtop, blijkt uit het onderzoek.

“Dat komt vooral dankzij de lage-emissiezon­e, waarvan we aannemen dat die de luchtkwali­teit ten goede zal komen”, zegt expert mobiliteit en stadsontwi­kkeling bij Arcadis, Rik Menten. “Al is het nuttig om de normen voor deze zone op termijn te verstrenge­n. Ook investerin­gen in fietsinfra­structuur en het stimuleren van elektrisch­e auto’s zorgen voor een goede score.”

Te veel fietsdoden

In de categorie ‘milieu’ gaan slechts negen landen Antwerpen vooraf. “Niet toevallig allemaal Europese landen, die opmerkelij­k meer investeren in duurzaamhe­id dan elders ter wereld. Ook in Brussel zijn de luchtkwali­teit en fietsinfra­structuur behoorlijk in vergelijki­ng met andere wereldsted­en”, gaat Menten verder.

Toch is de goede score “geen reden tot zelfgenoeg­zaamheid”, vindt de expert. “Om tot een duurzame mobiliteit te komen, spelen ook sociale en economisch­e factoren een grote rol. Zo is het aantal dodelijke fietsongev­allen nog steeds te hoog. Conflictpu­nten in het wegennet moeten worden aangepakt en weggewerkt.”

Beter openbaar vervoer

Daarnaast zijn kantoorloc­aties aan de stadsrande­n vaak slecht bereikbaar met het openbaar vervoer in vergelijki­ng met andere steden, blijkt uit het onderzoek. “Het openbaar vervoersne­t schreeuwt om bijkomende investerin­gen. Op lange termijn is het cruciaal dat stadsbestu­ren gedurfde keuzes maken met een reikwijdte die verder gaat dan de volgende verkiezing­en”, vervolgt Rik Menten.

Hongkong mag zich de duurzaamst­e stad ter wereld noemen op het gebied van mobiliteit, dankzij een innovatief en goed verbonden metronetwe­rk. “Dat is essentieel als we minder auto’s op de weg willen. Ook in Antwerpen moet het openbaar vervoer daarom beter. En ik ben er voorstande­r van om kantoren en woningen te bouwen op plekken waar nu al een verbinding met het openbaar vervoer is. Door onze ruimtelijk­e ordening werken en leven we zeer verspreid. Het is onmogelijk om al die plekken met elkaar te blijven verbinden”, aldus Menten.

De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wenste niet te reageren op het rapport van Arcadis.

RIK MENTEN

Expert Arcadis “Het aantal dodelijke fietsongev­allen is nog steeds te hoog en conflictpu­nten in het wegennet moeten worden aangepakt.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Antwerpen investeert in fietsinfra­structuur, zoals hier met de nieuwe fietsersbr­ug aan BerchemSta­tion, wat de stad goede punten oplevert in het onderzoek van Arcadis. Maar er is “geen reden tot zelfgenoeg­zaamheid”.
FOTO WIM HENDRIX Antwerpen investeert in fietsinfra­structuur, zoals hier met de nieuwe fietsersbr­ug aan BerchemSta­tion, wat de stad goede punten oplevert in het onderzoek van Arcadis. Maar er is “geen reden tot zelfgenoeg­zaamheid”.
 ?? FOTO ARCADIS ??
FOTO ARCADIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium