Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speurders denken aan terreur

Vuur in drie aan Defensie gelinkte fabrieken mogelijk werk van anarchiste­n

- PIETER HUYBERECHT­S CEDRIC LAGAST

Het gerecht onderzoekt of ons land slachtoffe­r was van anarchisti­sch terrorisme. Eind vorige maand kregen drie bedrijven, waaronder een in Mechelen, te maken met een brand. Alles wijst op sabotage.

“Luide knallen en een immense vuurzee.” Met die oproep worden brandweerm­annen uit Mechelen, Duffel, Berlaar, Lier en Nijlen in de nacht van 25 september naar een industriet­errein in MechelenNo­ord gesommeerd. Bij aankomst staat de gigantisch­e loods, vijfduizen­d vierkante meter, al in lichterlaa­ie.

De loods behoort toe aan Varec, een bedrijf dat banden en rupsbanden voor militaire voertuigen produceert. De schade blijkt aanzienlij­k. “Kwaad opzet valt niet uit te sluiten”, zegt Nele Poelmans van het Mechelse parket. “Voorlopig is er geen duidelijk aanwijsbar­e oorzaak gevonden, al wachten we nog op de resultaten van enkele stalen.” Er zouden twee schijnbaar onafhankel­ijke brandhaard­en opgemerkt zijn, maar dat kon het parket niet bevestigen.

Gasflessen en een lont

Twee dagen later. In Genk woedt een brand bij Teksam, een bedrijf gespeciali­seerd in het maken van telescopis­che masten en antennes voor militaire voertuigen. De conciërge merkt ’s ochtends vroeg de brand op en kan tijdig de hulpdienst­en alarmeren. Een deel van het bedrijf, waar de dure bestelling­en klaarstaan om verscheept te worden, gaat wel in vlammen op. Gevonden gasflesjes wijzen op een aangestoke­n brand. “Ook dat onderzoek loopt volop”, zegt Limburgs parketwoor­dvoerder Pieter Strauven.

Amper een dag later gebeurt iets gelijkaard­igs in het Waalse Herstal. Een werknemer van Thales Belgium merkt hevige rook op. Thales produceert raketten, gebruikt door gevechtsvl­iegtuigen en gevechtshe­likopters. Ontmijning­sdienst DOVO komt ter plaatse om een soort bom, bestaande uit kleine gasflessen en een lont, onschadeli­jk te maken.

Websites

Is er een link met anarchiste­n die de beveiligin­gsen oorlogsind­ustrie willen treffen? Dat is onduidelij­k, maar er zijn vermoedens van georkestre­erde sabotage. Het is opvallend dat tal van Franstalig­e, aan anarchiste­n gelinkte websites, zoals Cette Semaine en Vive l’Anarchie, de driedubbel­e ‘aanslag’ bejubelen met tal van foto’s van de branden. “Verder onderzoek moet dat uitklaren”, zegt een veiligheid­sbron.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) was dit weekend nog niet op de hoogte van de mogelijke link. Ook de militaire inlichting­endienst (ADIV) liet weten dat de drie incidenten nog niet gezamenlij­k onderzocht worden. “Voorlopig zit elke brand bij elk specifiek arrondisse­ment”, zegt Poelmans. “Als blijkt dat er verbanden zijn, kan alles wel gebundeld worden.”

 ?? FOTO BFM ?? Op de terreinen van Varec in MechelenNo­ord brak vorige maand brand uit. Mogelijk anarchiste­n die de beveiligin­gs en oorlogsind­ustrie wilden treffen, blijkt nu.
FOTO BFM Op de terreinen van Varec in MechelenNo­ord brak vorige maand brand uit. Mogelijk anarchiste­n die de beveiligin­gs en oorlogsind­ustrie wilden treffen, blijkt nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium