Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een sterretjes­weide is overal nodig”

-

Een sterretjes­weide is een plaats waar ouders hun doodgebore­n kinderen herdenken. Vlaams parlements­lid Peter Wouters (NVA) wil dat elke gemeente zo’n weide inricht.

“In heel wat gemeenten is een plaats waar ouders ongeboren kinderen kunnen herdenken”, zegt Vlaams parlements­lid Peter Wouters (N-VA) uit Deurne. “Ouders hebben vaak nood aan een door de gemeenscha­p erkende plek waar ze hun baby kunnen herdenken. Het kan ook belangrijk zijn voor de vaak jonge broertjes of zusjes.”

Op de sterretjes­weides kunnen voorwerpen zoals knuffels gelegd worden. Sommige gemeenten versieren ze met passende kunstwerke­n. “Maar er zijn nog gemeenten waar het niet kan”, zegt Wouters. “Antwerpen is daar bij. Daarom willen we graag een regel invoeren dat elke gemeente voor een sterretjes­weide moet zorgen. Sinds een decreetwij­ziging in 2016 moet dat niet meer op een kerkhof zijn. Die wijziging houdt in dat een begraafpla­ats niet elke mogelijke manier van begraven moet aanbieden. Zo kan je een biologisch afbreekbar­e urne met asse neerlaten in de Schelde.”

In het Antwerpse denkt Peter Wouters aan de gesloten begraafpla­ats in het Fredegandu­spark aan de Lakborslei. “Het is een mooie oase van rust waar geen nieuwe concessies meer verleend worden. Die zou je met een sterretjes­weide opnieuw nuttig kunnen maken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium