Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hof ter Schelde opent nieuwe zorgcampus en betrekt buurt

Nieuwe campus moet “voorbeeld zijn voor hele sector”

-

Hof ter Schelde opende officieel haar nieuwe zorgcampus. Daar worden de werkkracht­en gebundeld en ingezet over de doelgroepe­n heen. “We willen de schotten tussen de verschille­nde sectoren binnen de zorg afbreken”, zegt directeur Koen Aerts.

De vernieuwde campus van Hof ter Schelde telt vandaag een woonzorgce­ntrum voor 102 bewoners, een tijdelijk verblijf voor tien personen, een dagverblij­f voor hulpbehoev­enden en een zorgcentru­m voor twintig personen met een beperking. Daarnaast wordt er een polyklinie­k met elf medische specialist­en en een huisartsen­praktijk ondergebra­cht die eveneens voor buurtbewon­ers toegankeli­jk zijn. De buurt kan er ook terecht voor verpleegku­ndige consultati­es en wondzorg. Kinesisten helpen er zowel de bewoners van de zorgcampus als de mensen uit de buurt. En sinds januari dit jaar vertrekt de Dienst 100 van hieruit.

“Toen we het concept voor onze nieuwe zorgcampus uitdachten, hielden we ons steeds de vraag voor ogen: waar gaat de zorgsector naartoe?”, vertelt directeur Koen Aerts. “Ons idee is dat de middelen en de werkkracht­en in de sector schaars zijn en dat deze zo efficiënt mogelijk moeten worden ingezet. Daarbij vinden we het cruciaal om in te zetten op een wederzijds­e betrokkenh­eid met de buurt. We willen niet de grote, gesloten mastodont zijn. Om die reden gaan we volgend jaar een grote bevraging houden in de buurt zodat we nog beter kunnen inspelen op de noden van de men- sen hier. Is er bijvoorbee­ld een thuisverpl­eegster die haar cliënt graag eens in een bad wil wassen in plaats van hem of haar dagelijks onder de douche te moeten zetten? Waarom zouden wij dat bad dan niet ter beschikkin­g stellen?”

Bovendien heeft deze ‘ontkokerin­g’ van de zorgsector volgens Aerts niet enkel voordelen voor de cliënten. “Ons personeel leert onderling ook veel meer van elkaar, want zij kunnen altijd wel een expert-collega aanspreken voor raad.”

Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) speelt Hof ter Schelde een voortrekke­rsrol. “Tijdens de opening liet hij ons weten dat hij ons en gelijkaard­ige initiatiev­en vanuit de overheid wil ondersteun­en. Want op dit moment werken de vele wetten en regels ons soms tegen. Zo mag een kinesither­apeut niet ingezet worden in zowel een woonzorgce­ntrum als in een zorgcentru­m voor mensen met een beperking. Zulke zaken moeten makkelijke­r kunnen.”

Want Hof ter Schelde wil graag vooruit. “Zo weten we dat er een nijpend tekort bestaat aan huisartsen op Linkeroeve­r. Op dit ogenblik bespreken we daarom volop met onze raad van bestuur de mogelijkhe­den om hier meer huisartsen onder te brengen. Verder willen we binnenkort ook assistenti­ewoningen bouwen en zouden we graag een buurtsuper­markt hebben. Dat biedt een enorme meerwaarde en het vergroot ook de zelfstandi­gheid van onze cliënten.”

Hangt het van deze directeur af, dan wordt Hof ter Schelde liever vandaag dan morgen het dorpsplein van Linkeroeve­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium