Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oekraïne, mislukte staat

-

Meer en meer aanslagen op politici en ambtenaren, corruptie die almaar weliger tiert: Oekraïne glijdt verder weg van mogelijke aansluitin­g bij Europa

Kiev werd alweer opgeschrik­t door een bomaanslag. Alhoewel: opschrikke­n van een ontploffen­de auto of een vuurgevech­t doen de inwoners van de Oekraïense hoofdstad nauwelijks nog. Het hoort stilaan bij het dagelijkse leven.

De aanslag van vorige week kreeg wat meer aandacht: het doelwit was Igor Mosiychuk, een parlements­lid voor de extreemrec­htse Radicale Partij. Toen hij de kantoren van het tv-station Espresso verliet, ontplofte de bom. Mosiychuk raakte zwaargewon­d, net als een politiek analist. Twee anderen, onder wie Mosiychuks bodyguard, kwamen om.

Wie verantwoor­delijk is voor de aanslag, blijft onduidelij­k. De Oekraïense nationale veiligheid­sdienst heeft het incident gecataloge­erd als een ‘terroristi­sche aanslag’ en volgt drie sporen: de Russische veiligheid­sdiensten, de politieke activiteit­en van Mosiychuk en het privéleven van de man.

Mosiychuk is politiek niet onbesproke­n. Hij onderhoudt nauwe banden met de fascistisc­he Azov-brigade, die blijft vechten tegen de separatist­en in het oosten van Oekraïne. In het verleden heeft hij ook Ramzan Kadyrov, de president van Tsjetsjeni­ë en goede vriend van president Poetin, uitgedaagd. Zo postte hij een video waarin hij op een foto van Kadyrov schoot. Die liet daarop weten dat hij dit niet ongestraft zou laten passeren. “En dat hij, indien dat nodig was, raak zou schieten.”

Kadyrov is een man die zijn hand niet omdraait voor een moordopdra­cht. In september werd in Kiev militielei­der Ali Timayev vermoord. Die vocht in Tsjetsjeni­ë tegen Kadyrov en leidde ook een brigade die in de Donbas-regio tegen de Russen vocht. De moord op Timayev is nog niet opgelost, maar ook hier wordt in de eerste plaats gekeken naar de president van Tsjetsjeni­ë.

Maar misschien nog belangrijk­er dan de vraag of Kadyrov achter deze aanslagen zit, is de vaststelli­ng dat dit een zoveelste signaal is dat de Oekraïense rechtsstaa­t erg onder druk staat. In juni kwam ook al een hoge officier van de militaire inlichting­endienst om het leven door een autobom.

vergelijkt de huidige situatie met de “wilde en gewelddadi­ge jaren negentig”, onmiddelli­jk na de onafhankel­ijkheid. Ook toen zat het land in de wurggreep van geweld. De toestand nu lijkt zelfs nog erger. Kiev moet immers ook afrekenen met de afscheidin­gsbeweging in de Donbas, want ook daar gaan de gevechten voort.

Maar er zijn niet alleen aanslagen en de

The Kyiv Post aanhoudend­e gevechten in het oosten. De Oekraïense regering maakt er ook bestuurlij­k steeds meer een boeltje van. In Oekraïne is de corruptie endemisch. De opstand van Maidan – bijna vier jaar geleden – was in de eerste plaats een opstand van een volk dat daar zijn buik meer dan vol van had.

Na de vlucht van de pro-Russische president Viktor Janoekovit­sj beloofden de nieuwe machthebbe­rs dat ze eindelijk schoon schip zouden maken. Dat was ook de uitdrukkel­ijke eis van de Europese Unie. Als Oekraïne nauwer wilde aansluiten bij het Westen, moest de regering in Kiev niet alleen de corruptie aanpakken, maar ook de rechtsstaa­t en het parlementa­ire systeem versterken.

Op al die vlakken loopt het fout. In hun doorlichti­ng van de staat schrijven onderzoeke­rs van de Britse Chatham Housedenkt­ank dat “de weerstand tegen hervorming­en wijdverspr­eid blijft en dat er recent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium