Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6.000 bezoekers brandweerk­azerne pompier voor één dag

Opendeurda­g in Post Noord lokt massa nieuwsgier­igen

-

Meer dan zesduizend geïnteress­eerden zakten zaterdag af naar de kazerne van de brandweer op de Noorderlaa­n. Voor het eerst sinds 2009 gingen de poorten van kazerne open voor het grote publiek.

De opendeurda­g lokte mensen van alle leeftijden. Veel gezinnen met kinderen, getooid met brandweerh­elmen die uitgedeeld werden, maar ook jonge koppels en gepensione­erde brandweerl­ui.

“Ik ben zelf brandweerm­an bij de Brandweer Zone Antwerpen”, vertelt Ben D’Hooghe. Hij heeft zijn vrouw Griet Ghys en kinderen Theo en Gloria bij. “Het is voor ons leuk om wat uitleg te krijgen”, zegt Griet. Het gezin kent al heel wat van het brandweerg­ebeuren. “In de post Berendrech­t, waar ik werk, hebben we ook al wel eens een familiedag gehad”, legt Ben uit. “Maar dit is toch anders, zo in de moederkaze­rne.” Of de kinderen de microbe al te pakken hebze ben? Gloria niet, maar de jonge Theo is duidelijk: “Ik word brandweerm­an.”

Even zeker over hun toekomst zijn zes tieners – drie jongens en drie meisjes – met overalls van de Jeugdbrand­weer Boom aan. Lindsey (15), Jinne (12), Aryzina (14), Luca (13), Jelle (15) en Tibo (15) maken deel uit van een groep van om en bij de twintig tieners die elke twee weken samen komen in de kazerne van de brandweer van Boom. “Iedereen is tussen 12 en 18 jaar oud”, vertellen ze. “In zes jaar tijd krijgen wij de opleiding tot brandweerm­an. We krijgen materiaalk­ennis, leren hoe we moeten blussen en doorlopen een opleiding EHBO.” Alle zes willen later beroepsbra­ndweerman of -vrouw worden. “Vergelijk ons niet met de Scouts”, zeggen ze. “Wij krijgen heel wat discipline aangeleerd en moeten onze opleiders, brandweerl­ui, ook aanspreken met hun graad.” Zo komt het dat Lindsey haar vader elke twee weken korporaal moet noemen.

Tussen het volk wordt zonecomman­dant Bert Bruggheman­s langs alle kanten begroet. Net als alle aanwezige medewerker­s van de Brandweer Zone Antwerpen glundert hij. “Het is dan ook echt een succes”, reageert brandweerw­oordvoerde­r Kristof Geens. “Een prachtige apotheose van ons feestjaar rond 200 jaar brandweer in Antwerpen. We bollen hierna rustig uit met nog enkele initiatiev­en, zoals een magazine.” De opendeurda­g en de massale opkomst zijn een flinke opsteker voor het korps. “We zijn hier met heel veel mensen letterlijk dag en nacht mee bezig geweest”, zegt Geens. “We hebben heel veel helpende handen gekregen en het is dan ook leuk om al die glunderend­e brandweerm­ensen te zien vandaag.” De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft kickboxer Omar G. (27), alias ‘Patje Haemers’, veroordeel­d tot zeven jaar celstraf wegens drugshande­l.

Omar G. en Souhail D. stonden aan het hoofd van een criminele organisati­e omdat die tussen 2012 en 2014 op grote schaal cocaïne en hasj hadden ingevoerd en verkocht in Antwerpen. Veertien medebeklaa­gden kregen celstraffe­n tot veertig maanden. Er werden boetes tot 24.000 euro opgelegd en de rechtbank verklaarde een illegaal vermogen van ruim 1,16 miljoen euro verbeurd.

Kickbokser Omar G., die zich onder meer ‘Patje Haemers’ noemde, stond aan het hoofd van een netwerk van straatdeal­ers, dat honderden klanten had. Hij opereerde vanuit een loft in het Hessenstra­atje, die toebehoord­e aan Thami S. Er vonden ontmoeting­en plaats en er werd ook cocaïne opgeslagen.

Omar G. werkte nauw samen met de organisati­e rond Souhail D. en probeerde samen met hem drugs te kopen. Ze hadden geïnvestee­rd in een lading cocaïne, die door Yasin E.A. werd ingevoerd via de haven van Rotterdam, maar de partij van 100 kilo werd onderschep­t.

Omar G. liep al eerder veroordeli­ngen op. Na zijn vrijlating begon hij meteen weer drugs te verhandele­n. De rechtbank vond daarom enkel een zware effectieve straf gepast en beval ook zijn onmiddelli­jke aanhouding.

Zijn zus Mehdia, die pastabar uitbaat, werd vrijgespro­ken van witwassen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium