Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cafébaas zwaar toegetakel­d met verkeersbo­rd

Slachtoffe­r nog altijd kritiek, dertiger aangehoude­n voor poging tot doodslag en diefstal

- SAM REYNTJENS

De 49jarige Istayfan ‘Stefan’ Kulan ligt sinds zaterdag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Na een ruzie in zijn café werd hij met een verkeersbo­rd in elkaar geslagen.

De Duinstraat in de Antwerpse Seefhoek werd zaterdagoc­htend opgeschud door een geval van brute agressie. In de straat werd Istayfan ‘Stefan’ Kulan, een 49-jarige Mechelaar van AssyrischT­urkse origine, bijna doodgeslag­en met een verkeersbo­rd. “De man werd met levensgeva­arlijke verwonding­en naar het Stuivenber­gziekenhui­s gebracht”, zegt de politie. Volgens het parket was zijn toestand ook gisteravon­d nog kritiek.

Caféruzie

Stefan Kulan baat verschille­nde cafés uit in Antwerpen en Mechelen. Zaterdag was hij aanwezig in een van zijn zaken, Dostlar Kardaslar Yeri in de Antwerpse Diepestraa­t, achter de hoek van de Duinstraat. De exacte omstandigh­eden van de feiten zijn nog onduidelij­k, maar alles wijst erop dat Kulan het in zijn zaak aan de stok kreeg met een klant. Het dispuut kreeg een vervolg op straat. Tijdens de ruzie werd met een verkeersbo­rd geslagen in de Duinstraat.

Kort na de feiten werd in de buurt een 33-jarige man van Gambiaanse origine opgepakt. “Hij werd aangehoude­n op verdenking van poging tot doodslag en diefstal”, zegt parketwoor­dvoerster Stéphanie Chomé. De man zou na de schermutse­ling ook de gsm van cafébaas Kulan hebben meegegrist.

Een tweede verdachte, een 29jarige man, werd zaterdagav­ond thuis opgepakt. “Hij mocht na verhoor beschikken”, aldus Chomé. “Hij was niet betrokken bij de slagen.”

In de ruime omgeving van de plaats van de vechtparti­j werden bloedspore­n gevonden. Het labo was urenlang in de weer met het sporenonde­rzoek.

Vrij na dodelijke messteek

Slachtoffe­r Kulan was in het verleden ook al betrokken bij een zware vechtparti­j. Hij baatte toen café Centraal Statie in de Leopoldstr­aat in Mechelen uit. In oktober 2008 zette Kulan twee vechtersba­zen uit zijn café. Een van hen, Mohamed El Asaoui (32), kwam nadien terug. De man had een mes bij en het kwam tot een schermutse­ling. Kulan kon het mes afpakken, maar dat belandde in de hartstreek van El Asaoui, die overleed. De rechtbank oordeelde dat cafébaas Stefan Kulan uit wettige zelfverded­iging had gehandeld en sprak hem vrij voor de dood van El Asaoui.

De familie van de levensgeva­arlijk gewonde Kulan wilde afgelopen weekend niet reageren. “Iedereen is erg onder de indruk”, zegt een vriend van de familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium