Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12.500 bezoekers op openingswe­ekend Boekenbeur­s

Openingswe­ekend van 81ste editie lokt 12.500 bezoekers

-

Meer dan zomaar boeken, het zou de baseline van de Boekenbeur­s kunnen zijn. De 81ste editie, die zaterdagav­ond van start ging in Antwerp Expo, laat zich samenvatte­n als literatuur, shoppen en entertainm­ent.

‘Boom, papier, boeken, verhaal, emotie: le ven.’ De bijdrage van Alexis Dragonetti aan de Six Word Storywedst­rijd van vzw Creatief Schrijven (zie kader rechts), spreekt boekdelen: het geschreven verhaal is nog niet uitgezonge­n. “Een recent onderzoek heeft dat aangetoond”, zegt de bestuurder van Boek.be. “In 2016 werden liefst 14,4 miljoen boeken verkocht, goed voor een waarde van 188,5 miljoen euro. Die cijfers zijn hoopgevend.”

Over hoopvolle cijfers gesproken: de organisato­r mikt opnieuw op 150.000 bezoekers, al sluit Dragonetti niet uit dat het er ook meer kunnen zijn. “De beurs last drie rustdagen in, wat maakt dat we geopend zijn tijdens drie weekends. We hebben de laatste jaren gemerkt dat bezoekers zelden alleen komen, maar meestal in familiever­band. Met meer weekenddag­en in de aanbieding bereiken we wellicht ook meer gezinnen. Afwachten wat het wordt.”

Boek.be kan het niet genoeg benadrukke­n: de beurs is en blijft een huzarenstu­k. “Een organisati­e waarin zo veel partners uit dezelfde sector vertegenwo­ordigd zijn, dat is uitzonderl­ijk”, zegt Dragonetti. “Wat in Antwerp Expo gebeurt, is het gevolg van een goede samenwerki­ng tussen auteurs, uitgevers en boekhandel­s.”

Visiegroep

Die drie partijen zetelen binnenkort ook in de visiegroep ‘Boekenbeur­s 2020’, die zal brainstorm­en over de toekomst van het literaire evenement. “We gaan de hele werking evalueren en zowel onze sterke als zwakke punten bestuderen. Voor alle duidelijkh­eid: daar is voorlopig geen dwingende of dringende reden voor. We werken gewoon graag proactief.”

“De beurs heruitvind­en, dat wordt onze uitdaging. Andere sectoren hebben al bewezen dat het kan. Kijk naar het circus: dat was dertig jaar geleden op sterven na dood. Toen kwam Cirque du Soleil, met een compleet nieuwe aanpak. Dat circus bestaat nog altijd uit clowns, jongleurs en acrobaten, maar het is een totaalspek­takel geworden. Die piste moet ook de beurs durven bewandelen.”

Slecht imago

Volgens Dragonetti, naast bestuurder van Boek.be ook CEO van Ballon Media, staat de visiegroep een aantal complexe en inhoudelij­ke vragen te wachten. “Moet de beurs maar eenmaal per jaar plaatsvind­en? Hoe kan dit event op hetzelfde moment bijklank vinden in heel Vlaanderen? En hoe laten we de beurs ook leven in de boekhandel­s zelf?”, vraagt Dragonetti zich af. “Ik blijf geloven dat zoiets mogelijk is. Nu heeft de Boekenbeur­s soms het onterechte imago slecht te zijn voor de kleine boekhandel, maar met wat creativite­it kunnen we voor eens en voor altijd komaf maken met die foute perceptie.”

PETER BRIERS

Boekenbeur­s, nog tot 05/11 en van 09 tot 12/11 in Antwerp Expo, dagelijks van 10 tot 18u. Op de nocturnes (03 en 9/11) open tot 22u. Tickets 10 euro. www.boekenbeur­s.be

ALEXIS DRAGONETTI

Boek.be “Circus was dertig jaar geleden op sterven na dood. Toen kwam Cirque du Soleil, met een compleet nieuwe aanpak. Die piste moeten we ook bewandelen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium