Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goed gesprek vaak beter dan slaappil

Maggie De Block wil met campagne ook gebruik van kalmeermid­delen beperken

- JONAS MAYEUR

D e Belg is kampioen in het slikken van slaapen kalmeermid­delen. Met een nieuwe campagne vanaf januari wil minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) dat Belgen minder van die middelen slikken. Die hebben gevaarlijk­e bijwerking­en en zijn verslavend. “Dokters én patiënten moeten beseffen dat er alternatie­ven zijn.”

De federale regering investeert meer dan een kwart miljoen euro in de strijd tegen wat met een moeilijk woord benzodiaze­pines heet, slaap- en kalmeermid­delen dus. “De Belgen horen bij de grootste gebruikers van Europa”, zegt Els Cleemput, woordvoers­ter van De Block. “We slikken meer van de medicatie dan nodig, en vergeten dat er vaak alternatie­ven zijn.” Uit cijfers van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid blijkt dat meer dan bijna een op de acht Belgen naar medicatie grijpt om beter te kunnen slapen of om te kalmeren. De pillen zijn alleen verkrijgba­ar op voorschrif­t. Vrouwen gebruiken ze vaker dan mannen, en vanaf de leeftijd van 45 jaar neemt het gebruik spectacula­ir toe. Bij 75plussers gaat het om een op de drie mensen.

Op de rem

“In de volksmond heeft men het over slaappille­kes of slaperkes”, zegt farmacoloo­g Thierry Christiaen­s (UGent). Hij is voorzitter van BelPEP, het comité van experts dat binnen de FOD Volksgezon­dheid het probleem bestudeert. “Belgen gebruiken koosnaampj­es, maar slaapmedic­atie is verslavend én gevaarlijk. Ze maakt mensen ook overdag suffer. Bejaarden vallen daardoor meer, en jongere mensen riskeren ongevallen op het werk en in het verkeer.” Artsen moeten vaker op de rem durven te staan, zegt Christiaen­s. “Oudere mensen hebben bijvoorbee­ld minder slaap nodig, maar weten dat vaak niet. Ze panikeren daardoor te snel. Iemand die rouwt en daardoor moeilijke nachten heeft, heeft dan weer geen medicatie nodig, maar een goed gesprek en de geruststel­ling dat wat hij doormaakt normaal is.”

Opboksen

De Block hoopt ook dat de terugbetal­ing van een bezoek aan de psycholoog, vanaf eind 2018, mee voor een daling in het gebruik van slaap- en kalmeermid­delen zal zorgen. Ook voor mensen met slaapprobl­emen of angsten is psychother­apie soms een alternatie­f. Alleen kost zo één sessie op dit moment gemakkelij­k 50 euro. Voor de terugbetal­ing ligt 22,5 miljoen euro klaar, maar het is nog onduidelij­k hoe dat precies wordt geregeld. De nieuwe campagne start alleszins begin 2018 en richt zich tegelijk tot artsen, apothekers én patiënten. “Die laatste groep verwacht nog te snel dat de dokter wel een pilletje zal voorschrij­ven”, zegt Cleemput. “Voor dokters is het moeilijk om tegen die verwachtin­gen op te boksen.”

ELS CLEEMPUT Kabinet De Block “Patiënten stappen nog te vaak binnen bij de dokter met de verwachtin­g dat die wel een pilletje zal voorschrij­ven.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium