Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oren verminkt: drie maanden cel

Weyts blij met vonnis tegen hondenfokk­er uit Deurne die ook buurt terrorisee­rde

-

Een Antwerpse fokker van Amerikaans­e bulterriër­s heeft drie maanden cel en een boete van 3.000 euro gekregen omdat hij via Facebook nietgeregi­streerde pups aanbood met gecoupeerd­e oren. De man had al een kwalijke reputatie in zijn buurt in Deurne.

Frank D. is een liefhebber van wat hij zelf op Facebook ‘extreme powerbulls’ noemt: massief gebouwde Amerikaans­e bulterriër­s. Buurtbewon­ers in Deurne beschuldig­den hem er vorig jaar van de lokale hondenweid­e op te eisen en andere honden te terroriser­en. Er was zelfs een petitie tegen hem met driehonder­d handtekeni­ngen. Een andere hond zou zijn doodgebete­n en in september mailde een buurtbewon­er ons een foto van zijn door de bulls zwaar toegetakel­de huisdier. Frank D. reageerde toen in de media: “sommige baasjes hebben iets tegen mij”. Al voegde hij er meteen aan toe dat één bulterriër van hem inderdaad een keer “over de rooie” was gegaan en dat een andere jammer genoeg niet overweg kan met andere honden.

Baron en Satan

Gisteren raakte bekend dat Frank D. op 26 juni een veroordeli­ng heeft opgelopen voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Dat vonnis had niets te maken met de incidenten in de buurt. Het sloeg louter op het verkopen van pups zonder registrati­e, via Facebook (wat alleen fokkers met een vergunning mogen) en waarbij twee van de pups, Baron en Satan, gecoupeerd­e oren hadden. Couperen is een ingreep waarbij uitstekend­e lichaamsde­len van dieren, zoals de oren of staart, verwijderd worden. Het is sinds 2001 verboden in België. Deze drie overtredin­gen plus het feit dat Frank D. verstek gaf, leverden hem drie maanden cel en 3.000 euro boete op. De 5.400 euro van de verkoop van de pups werden verbeurd verklaard. Het vonnis werd gisteren bekendgema­akt door minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA). Hij is blij met de straf, “die hopelijk andere mensen afschrikt”. Volgens Weyts stellen inspecteur­s af en toe nog altijd inbreuken vast op het couperen van oren, een verminking die vroeger vaste prik was bij een aantal rassen. Tegenwoord­ig gebeurt het vooral nog bij honden die gehouden worden voor hun gevaarlijk­e uitstralin­g, zoals bulterriër­s.

Naar het buitenland

Volgens Guido Boone uit Kasterlee, voorzitter van de Orde van Dierenarts­en, gaan mensen voor verboden ingrepen zoals het couperen van oren of blokstaart­en meestal naar het buitenland. “Wij treden streng op als een Vlaamse dierenarts het toch doet, tot tijdelijke schorsinge­n toe.” Het coupeerver­bod had voor sommige rassen dramatisch­e gevolgen. Zo is het aantal leden van de Belgische dobermannc­lub gedaald van 520 in de jaren negentig tot 140 vandaag. “Het was destijds het tweede populairst­e ras na de Duitse herder, maar dat is – vooral door het coupeerver­bod – helemaal voorbij”, zegt clubsecret­aris Marcel De Smet. “Ik was toen heel boos om het verbod, maar vandaag lijkt het me toch beter. De pups groeien gelukkiger en relaxter op.” DIRK HENDRIKX

 ?? FOTO RR ?? Boven: Frank D. met twee van zijn ‘extreme powerbulls’. Inzet: een hond uit Deurne die volgens zijn baasje werd toegetakel­d door een van de bulterriër­s van Frank D.
FOTO RR Boven: Frank D. met twee van zijn ‘extreme powerbulls’. Inzet: een hond uit Deurne die volgens zijn baasje werd toegetakel­d door een van de bulterriër­s van Frank D.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Zo zien gecoupeerd­e hondenoren eruit.
FOTO GETTY IMAGES Zo zien gecoupeerd­e hondenoren eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium