Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Die lieve papa, collaborat­eur van de nazi’s?

Canvas laat kinderen van ‘zwarten’ aan het woord

- PAUL VERBRAEKEN

Nog tot vandaag werpen de oorlog en de naoorlogse bestraffin­g van wie als collaborat­eur werd beschouwd een schaduw. Zeker voor de kinderen van die mensen is die periode vaak allesbepal­end geweest. Canvas brengt vanaf dinsdag het verhaal van die zeer verscheide­n groep kinderen van de collaborat­ie.

Canvas-journalist Geert Clerbout laat er geen twijfel over bestaan: het idee voor deze reeks werd aangebrach­t door de Gentse historicus Koen Aerts. Die specialise­ert zich al een hele tijd in collaborat­ie en repressie. Onder zijn impuls deed Canvas vorig jaar een oproep voor Kinderen van de collaborat­ie. “Uit een honderdtal reacties hebben wij er een zestigtal gepreselec­teerd en dan moet je natuurlijk nog keuzes maken. Uiteindeli­jk kwamen we uit bij veertien getuigen. We hebben geen volledighe­id nagestreef­d. Wel blijkt dat de collaborat­ie héél divers was en zeker niet homogeen. We wilden vooral kijken hoe die kinderen van veroordeel­den in het leven stonden. Dat was voor ons de cruciale argumentat­ie, veeleer dan wat de ouders hadden gedaan. Ik zou zelfs durven zeggen dat wat de ouders hadden gedaan voor deze reeks op zich niet belangrijk was. Het gaat om de kinderen.” “De jongste getuige is 45 jaar oud, de oudste 91. Sommige getuigen hebben de straatrepr­essie gezien. Steevast komt de loyauteits­kwestie boven: hoe valt die lieve vader te rijmen met het regime waarmee diezelfde papa heeft samengewer­kt? Sommigen hebben tot vandaag gewetenswr­oeging en stellen zich vragen. Anderen zijn gewoon een kopie van het gedachtego­ed van hun vader. Ons uitgangspu­nt was – wetenschap­pelijk begeleid – te achterhale­n hoe die kinderen, wellicht zo’n 300.000, elk hun leven hebben gehad, slachtoffe­r van stigmatise­ring of niet. Welke plaats hebben zij dat alles gegeven? Iedereen deed dat op zijn manier, vaak zelfs uiteenlope­nd binnen eenzelfde gezin.”

Niet antiVlaams

Volgens historicus Koen Aerts waren er in België zowat 100.000 gestraften, waarvan 53.000 in de gevangenis belandden en een 40.000 burgerlijk­e en politieke rechten verloren. “Dat afnemen van rechten om bijvoorbee­ld een lidmaatsch­ap heeft het onrechtvaa­rdigheidsg­evoel gevoed. Maar ze waren wel schuldig aan feiten die in principe vervolgbaa­r waren. De straatrepr­essie van september 1944 is zeker gebeurd, maar mag je niet veralgemen­en en zeker niet gelijk schakelen met de overheidsb­estraffing.” Eerder kwam Aerts tot de conclusie dat de rechtbanke­n niet anti-Vlaams handelden, maar de beeldvormi­ng in Vlaanderen leidde – onder meer door de verstrenge­ling met de Kerk – vaak tot een onverwerkt verleden. “Je zag ook radicalise­ringscircu­its ontstaan die elkaar bevestigde­n. Al in 1946 zette de Antwerpse liberale minister van Justitie Albert Lilar baanbreken­de programma’s op om nog in de gevangenis mensen te deradicali­seren en te re-integreren via bijvoorbee­ld allerlei opleidinge­n.”

Aan de vooravond van de Canvasreek­s publiceerd­e Aerts bij uitgeverij Lannoo het boek Was opa een nazi?, een gids om het eventuele oorlogsver­leden van familieled­en uit te spitten.

 ?? FOTO RR ?? Koen Aerts.
FOTO RR Koen Aerts.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium