Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reisjes en bier om talent te lokken

Kontichs bedrijf van slimme vuilnisbak­ken is ‘starter van 2017’

- CHRISTOF WILLOCX

Het softwarebe­drijf Lemon Companies uit Kontich heeft in drie jaar tijd drieduizen­d klanten binnengeha­ald. Het krijgt daarvoor van ondernemer­sorganisat­ie Voka AntwerpenW­aasland de titel van ‘meest beloftevol­le starter van 2017’. Dat heeft ook zijn minpuntjes: het bedrijf heeft intussen al 24 mensen aangeworve­n en kreunt daardoor onder een plaatsgebr­ek.

Filip Smet (28) studeerde handelsing­enieur en had als student blijkbaar genoeg tijd over om een eigen bedrijfje op te starten. “Dat was Interhosti­ng Solutions. Ik maakte en onderhield de websites en platformen van bedrijven en winkels. Dat lukte goed en daarom heb ik in 2015 na mijn studies Lemon Companies opgericht”, zegt Filip Smet. “Met dit bedrijf bedenken we bijvoorbee­ld nieuwe digitale kassasyste­men waardoor winkels makkelijk hun stocks kunnen aanvullen en facturen kunnen verwerken. Voor Kind en Gezin hebben we dan weer ‘Appje voor de borst’ gemaakt, een applicatie waarop mama’s kunnen ingeven met welke

FILIP SMET Oprichter Lemon Companies “Er is nauwelijks nog plaats over om nieuwe mensen een stoel te geven. Ik zal dus stilaan een nieuw pand moeten zoeken, maar liefst niet te ver van hier. Kontich is een ideale locatie.”

borst ze hun baby voor het laatst hebben gevoed. Met de app kunnen ze ook meten hoelang ze de borst geven en met één knop alle informatie naar de vroedvrouw sturen.”

Vuilnisbak­ken worden slim

“We hebben ook een nieuwe applicatie gemaakt waarmee vuilnisbak­ken in een stad zelf aangeven hoe vol ze zijn”, zegt Filip Smet. “We noemen het ‘Slimbak’. Als de vuilnisman aan zijn ronde begint, krijgt hij via ons platform een lijst en een landkaart met een overzicht van de vuilnisbak­ken die voor minstens 60% volzitten, en wat de snelste route is om langs die volle vuilnisbak­ken te rijden. Daardoor verliezen de ophalers geen kostbare tijd en veroorzake­n de vuilniskar­ren minder files.” Lemon Companies werkt voor deze applicatie met sensoren die in de vuilnisbak­ken zitten. “We zijn in gesprek met Antwerpen en Herentals om dit systeem in te voeren”, zegt Filip Smet.

Bier op het werk

Door al die nieuwe applicatie­s is de groei van Lemon Companies niet te stoppen. “Vorig jaar haalden we een omzet van 1,5 miljoen euro. Dit jaar halen we al 2,5 miljoen euro. We hebben in drie jaar tijd 24 mensen aangeworve­n en zijn steeds op zoek naar nieuwe mensen, zoals ingenieurs in de informatic­a”, zegt Filip Smet.

Die snelle groei leidt tot enige ongemakjes. “Er is nauwelijks nog plaats over om nieuwe mensen een stoel te geven. Ik zal dus stilaan een nieuw pand moeten zoeken, maar liefst niet te ver van hier. Met zijn centrale ligging is Kontich voor ons een ideale locatie.” “We willen ook de groepssfee­r zo optimaal mogelijk maken. Op vrijdagen houden we regelmatig een biernamidd­ag terwijl we naar presentati­es luisteren en één keer per jaar gaan we met het bedrijf een week op reis. We zijn bijvoorbee­ld naar Spanje geweest. Dat bevordert de groepssfee­r.”

Teruggekee­rd uit brugpensio­en

Op één na zijn alle werknemers van Lemon Companies twintigers of vroege dertigers. Enkel de 60jarige Jan Van Bogaert valt met zijn leeftijd uit de toon. “Ik was eigenlijk met brugpensio­en”, zegt hij. “Bij Alcatel-Lucent, beter bekend als ‘den Bell’, waren er geen nieuwe projecten meer voor mij. Ik heb dan maar een punt gezet achter mijn loopbaan. Maar toen ik Filip tegenkwam op een evenement, ben ik overstag gegaan. Ik kan hier doen wat ik het liefst doe: nieuwe technologi­eën ontwikkele­n.” “We werken nu zelfs volop aan een sensor waardoor iedereen in zijn tuin of op school het fijn stof in de lucht kan meten”, verklapt Jan Van Bogaert. “De mogelijkhe­den van ‘internet of things’, waarbij alle apparaten met elkaar in verbinding staan, worden alsmaar groter. Ik kan hier dus nog een tijdje mee verder.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De werknemers van Lemon Companies in Kontich, met oprichter Filip Smet (vooraan, derde van rechts) en de 60jarige Jan Van Bogaert (achteraan, vierde van links), die speciaal uit brugpensio­en is teruggekee­rd om voor dit bedrijf te werken.
FOTO WALTER SAENEN De werknemers van Lemon Companies in Kontich, met oprichter Filip Smet (vooraan, derde van rechts) en de 60jarige Jan Van Bogaert (achteraan, vierde van links), die speciaal uit brugpensio­en is teruggekee­rd om voor dit bedrijf te werken.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Met de Slimbakapp­licatie krijgen de vuilnisoph­alers te zien welke vuilnisbak­ken vol zijn en welke route ze het best volgen.
FOTO JOREN DE WEERDT Met de Slimbakapp­licatie krijgen de vuilnisoph­alers te zien welke vuilnisbak­ken vol zijn en welke route ze het best volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium