Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Contactloo­s geld stelen van voorbijgan­gers is mogelijk’

- (cdh)

TestAankoo­p waarschuwt voor bankkaarte­n die zijn uitgerust met een chip om contactloo­s – zonder pincode dus – te betalen. Wie slechte bedoelinge­n heeft, kan heel makkelijk met zijn eigen terminal geld stelen van voorbijgan­gers, waarschuwe­n ze. “Paniekzaai­erij”, reageert Febelfin.

De meeste nieuwe bankkaarte­n zijn uitgerust met een technologi­e die het mogelijk maakt om contactloo­s te betalen. Staat er een logo met vier radiogolfj­es op, dan kan je je kredietkaa­rt tegen de terminal houden en afrekenen. En dat zonder dat je de kaart ergens moet instoppen of je pincode moet invoeren. Simpel dus. Toch kan de techniek volgens Test-Aankoop makkelijk misbruikt worden. De consumente­norganisat­ie laat in een filmpje zien hoe fraudeurs een betaalterm­inal in een krant zouden kunnen verstoppen, om vervolgens tegen een handtas van een slachtoffe­r aan te tikken, in de hoop dat daar de juiste bankkaart in zit. Volgens bankenkoep­el Febelfin is het experiment te vergezocht. Nooit eerder waren er klachten, stellen ze. “Ze jagen de mensen onnodig schrik aan”, zegt gedelegeer­d bestuurder Karel Van Eetvelt. “Niemand kan anoniem betalingen doen. De technologi­e werkt enkel via een geregistre­erd toestel, met een unieke code, gelinkt aan een naam, een bank en een bankrekeni­ngnummer.”

Stukje aluminium

Test-Aankoop geeft consumente­n ook de raad de bankkaarte­n af te schermen met een stukje aluminium, dat de radiogolve­n tegenhoudt. Niet geheel toevallig bieden ze ook gratis beschermho­esjes aan via hun website. “Ik stel me daar grote vragen bij. Je moet geen oplossing zoeken als er geen probleem is”, zegt Febelfin-woordvoerd­er Rodolphe de Pierpont. “Je loopt meer risico als je cash op zak hebt om overvallen te worden.”

Bovendien blijven de risico’s beperkt. Na twee betalingen van 25 euro per dag moet de eigenaar van de bankkaart al een pincode invoeren. Bovendien ben je beschermd, in geval van fraude. “Afgezien van een franchise van 125 euro, betaalt de bank bij fraude alles netjes terug. Sommige banken vergoeden alles”, aldus nog De Pierpont. Wat er ook van zij: minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) wil sowieso duidelijkh­eid en nodigt Febelfin en Test-Aankoop uit op zijn kabinet. Want, zo zegt hij zelf: “veiligheid primeert”.

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium