Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil België niet betrekken in Catalaanse politiek”

Spanje stuurt ons land officieel aanhouding­sbevel voor afgezette minister-president

- ARNOUT GYSSELS, TEX VAN BERLAER

Spanje heeft een officieel Europees aanhouding­sbevel uitgevaard­igd tegen Carles Puigdemont, de exminister­president van Catalonië. Zo belandt de Catalaanse crisis op het bord van het Belgische gerecht. Het bevel kwam er kort na een interview van Puigdemont aan de Franstalig­e openbare omroep. Daar zei hij de Catalaanse politiek niet te willen “belgianise­ren”.

De procedures­lag kan van start gaan. Het Spaanse gerecht stuurt een Europees aanhouding­sbevel de wereld in tegen de afgezette minister-president van Catalonië Carles Puigdemont. Dat wil niet zeggen dat ons land de man nu onmiddelli­jk zal uitleveren. De advocaat van Puigdemont waarschuwd­e al dat het “tot twee maanden kan duren” eer een definitiev­e beslissing gevallen is.

De Catalaanse politicus is alleszins niet van plan om in ons land asiel aan te vragen. Dat herhaalde hij nog eens in een interview aan de Franstalig­e openbare omroep RTBF. Hij is wel van plan om deel te nemen aan de Catalaanse verkiezing­en van 21 december. Puigdemont toonde zich ook bereid om zich over te leveren aan “het echte gerecht”. Daarmee bedoelt hij het Belgische, het Spaanse vindt hij “een politiek instrument”.

NVA’ers roeren zich

Vragen over de Belgische politiek beantwoord­de hij liever niet, of zoals hij het zelf zegt: “ik ben niet van plan de Catalaanse politiek te belgianise­ren”. Op de vraag of Bart De Wever (N-VA) zijn vriend is, antwoordt hij voorzichti­g. “Wij hebben veel vrienden in heel de wereld”, klinkt het. Bovendien zou hij nog geen enkele Belgische politicus ontmoet hebben. Feit blijft wel dat sommige N-VA’ers zich blijven roeren in de Catalaanse strijd. Daar liet Europarlem­entslid Mark Demesmaeke­r (N-VA) geen twijfel over bestaan. “Mijn partij staat achter Puigdemont en de zijnen”, zei die na het nieuws van het aanhouding­sbevel. Geert Bourgeois (N-VA) loste eerder ook al een schot voor de boeg. “Wat Spanje doet is meer dan een brug te ver”, zei hij over de arrestatie­s van de Catalaanse ex-ministers.

Regering blijft muisstil

Maar in de federale regering blijft het muisstil – of toch zo goed als (zie kader links). “Als de N-VAregering­sleden zich zouden uitspreken, dan trekken ze de regering mee in bad”, zegt politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Dat zou diplomatie­ke spanningen met Spanje meebrengen en de coalitiepa­rtners voor de borst stoten.” De regering laten vallen over Catalonië hebben de N-VA’ers er nu ook weer niet voor over, dus houden de excellenti­es zich netjes aan het bevel van de premier. “Dit is een zaak voor het gerecht”, klinkt het al een hele week. Een standpunt dat ook Open Vld en CD&V innemen (zie kader rechts).

 ?? FOTO REUTERS ?? Carles Puigdemont is te gast bij de Franstalig­e openbare omroep RTBF. “Ik ben bereid om me over te leveren aan het echte Belgische gerecht, niet het Spaanse.”
FOTO REUTERS Carles Puigdemont is te gast bij de Franstalig­e openbare omroep RTBF. “Ik ben bereid om me over te leveren aan het echte Belgische gerecht, niet het Spaanse.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium