Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot woede van Trump ontloopt “rotte verrader” de cel

Amerikaans­e deserteur Bowe Bergdahl (31) oneervol ontslagen uit leger, maar wel op vrije voeten

- (sir)

Omdat hij tijdens een missie in Afghanista­n zonder toestemmin­g zijn basis verliet, hing de Amerikaans­e soldaat Bowe Bergdahl (31) 14 jaar cel boven het hoofd wegens desertie. Maar gisteren ontsnapte hij aan die straf, omdat hij “al genoeg had geleden”. Want na zijn vlucht uit het kamp was hij vijf jaar de gevangene van de taliban. Trump begrijpt de rechters niet: “Een complete schande!”

In 2009 verliet Bergdahl zijn basis in Afghanista­n, vermoedeli­jk in een poging om naar India te vluchten. Maar tijdens zijn ontsnappin­g werd hij gevangenge­nomen door militanten van de taliban. Hij werd geregeld gemarteld, waagde verschille­nde ontsnappin­gspogingen, maar slaagde er nooit in te ontkomen. Pas nadat toenmalig president Obama had beloofd vijf talibanstr­ijders vrij te laten uit Guantanamo Bay, werd Bergdahl in 2014 uit handen gegeven.

Held of verrader?

De voorbije jaren is al vaak gediscussi­eerd over de vraag of Bergdahl een held dan wel een verrader is. Mannen uit zijn toenmalige peloton kiezen het laatste. “Door zijn egoïstisch­e daad zijn betere mannen van ons gestorven”, getuigden ze vlak na zijn vrijlating. Ze doelen daarmee op de zes soldaten die omkwamen tijdens de zoektocht naar Bergdahl. In volle verkiezing­scampagne noemde Donald Trump de militair een “vuile, rotte verrader” die geëxecutee­rd zou moeten worden. Een uitspraak die Bergdahls advocaten ongepast vonden voor een kandidaat-president.

 ??  ?? Bowe Bergdahl.
Bowe Bergdahl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium