Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee stoelen op straat en een luisterend oor

Sidewalk Talk moet eenzaamhei­d in steden doorbreken

- SACHA VAN WIELE

Het idee achter het concept Sidewalk Talk in de Verenigde Staten is simpel: iemand plaatst twee stoelen op het voetpad. Op een ervan zit een vrijwillig­er die mensen uitnodigt voor een babbel. Het project dat eenzaamhei­d in steden moet tegengaan, heeft veel succes.

Eenzaamhei­d is een niet te onderschat­ten probleem in de moderne steden. Want sociale media zijn maar een schijnoplo­ssing om het gebrek aan menselijk contact te camouflere­n. In de Verenigde Staten alleen al zouden 40 miljoen mensen vereenzaam­d zijn. Eenzaamhei­d is volgens studies een groter gezondheid­sprobleem dan roken en dodelijker dan overgewich­t. De afwezighei­d van waardevol sociaal contact maakt personen kwetsbaard­er voor hartkwalen en diabetes. Met dat in het achterhoof­d be- gonnen therapeute­n Traci Ruble en Lily Sloane in 2015 met het project Sidewalk Talk in de Ame- rikaanse stad San Francisco. On- dertussen is de organisati­e actief in 29 Amerikaans­e steden en hebben vrijwillig­ers gesprekken gehad met 10.000 mensen.

U praat, wij luisteren

Het begon allemaal met het plaatsen van twee stoelen in een straat, op een plein of in een park. Op een van de stoelen zit een vrijwillig­er. De andere is voor wie een gesprek wil voeren. De slogan is simpel: u praat, wij luisteren. De vrijwillig­ers zijn niet alleen opgeleid om een luisterend oor te bieden, maar ook om mentale ziektes te herkennen. Daarmee vormen ze een brug naar de welzijnsse­ctor. Dankzij Sidewalk Talk werden al 500 mensen doorverwez­en naar de gespeciali­seerde zorg.

Geen therapie

Toch is luisteren het allerbelan­grijkste onderdeel van het project. “Op een van onze eerste edities zagen we een man folders uitdelen voor lokale restaurant­s”, zegt Traci Ruble aan de website CityLab.com. “Hij vertelde dat het zijn manier was om de eenzaamhei­d te doorbreken. Door folders uit te delen, kwam hij in gesprek met anderen. Mensen die eenzaam zijn, willen vooral opgemerkt worden door andere mensen.” Ruble onderstree­pt dat het niet om therapie gaat. “Het is mijn diepste overtuigin­g dat we allemaal verantwoor­delijk zijn voor de mentale gezondheid van anderen”, zegt ze in The Washington Post. “Sidewalk Talk is geen vorm van therapie op de stoep. Wat we wel doen, is een van onze belang- rijkste instrument­en als thera- peut naar de massa brengen: luis- teren en mensen het gevoel geven dat ze ergens bijhoren. Ik heb het over wat ons gezond maakt. En een menselijke relatie opbouwen, maakt ons gezond.” Mensen overtuigen om zich op zo’n stoel te zetten voor een goed gesprek is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar als het lukt, loopt het wel los. Dat ervaart toch vrij- willigster Davis, die stopte met haar topjob om zich volledig in te zetten voor Sidewalk Talk. “Mensen zeggen altijd dat ze niet weten waarover ze moeten pra- ten. Maar eens ze zich comfortabe­l voelen, zijn ze bijna niet te stoppen.”

“We zijn allemaal verantwoor­delijk voor de mentale gezondheid van anderen.” Traci Ruble, Sidewalk Talk

 ?? FOTO RR ?? You talk, we listen. Vrijwillig­ers luisteren naar iedereen die iets wil vertellen.
FOTO RR You talk, we listen. Vrijwillig­ers luisteren naar iedereen die iets wil vertellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium