Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tenierspla­ats moet over acht maanden klaar zijn

- PATRICK VAN DE PERRE

De heraanleg van de Tenierspla­ats is vrijdag gestart. De drukke verbinding­sas tussen de Leien en de Meir wordt in fasen aangepakt en moet over acht maanden klaar zijn. Tegen dan is ook het toekomstig­e Operaplein klaar.

Het plein wordt van gevel tot gevel heraangele­gd. Tijdens de werken blijft het standbeeld van David Teniers gewoon staan. De eerste vier maanden neemt de aannemer de kant richting de zuiderleie­n onder handen. Daarna verschuift de werfzone zich naar de kant van de Teniersbui­lding. De aannemer start eerst met het vernieuwen van de nutsleidin­gen en het opnieuw waterdicht maken van de dakplaat van premetrost­ation Opera. Daarna wordt ook het volledige plein opnieuw aangelegd.

310 fietsen

Nadat de bovengrond van het plein is opgeleverd, blijft de aannemer ondergrond­s verder werken aan de fietsensta­lling en afwerking van het premetrost­ation. Tegen de zomer van 2019 zal de fietsensta­lling, te bereiken via een helling op de hoek van het plein met de Tabaksvest, plaats bieden aan 310 fietsen. Bovengrond­s komen ook twee nieuwe Velostatio­ns. Tijdens de werken blijft er steeds een doorgang voor voetganger­s en fietsers. Al zal die wellicht een keer van plek veranderen. Ook het laatste stukje van de De Keyserlei richting Frankrijkl­ei moet immers heraangele­gd worden

Test Londenbrug positief

Ondertusse­n is er ook positief nieuws over de Londenbrug. De aannemer voerde donderdag een aantal belastings­proeven uit. Vier vrachtwage­ns testten daarbij de draagkrach­t van de brug. Volgende week vinden de laatste testen plaats. Als die positief verlopen, gaat de brug midden november weer open voor verkeer. Eigenlijk had de brug al een tijdje in gebruik moeten zijn. Maar bij controle bleek dat ze niet goed aansloot bij het wegdek.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De heraanleg van de Tenierspla­ats is begonnen. De werken zullen acht maanden duren.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De heraanleg van de Tenierspla­ats is begonnen. De werken zullen acht maanden duren.
 ?? FOTO NOORDERLIJ­N ?? Een simulatie laat zien hoe de heraangele­gde Tenierspla­ats er zal uitzien.
FOTO NOORDERLIJ­N Een simulatie laat zien hoe de heraangele­gde Tenierspla­ats er zal uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium