Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van bankzitter tot internatio­nal in jaar tijd

Dat het in het voetbal snel kan gaan. Nana Opoku Ampomah (21) was vorig seizoen nog bankzitter, dit seizoen is hij een van de smaakmaker­s bij WaaslandBe­veren. De guitige Ghanees schopte het zelfs tot internatio­nal.

- WIM HOUTTEQUIE­T

Het gaat hard voor Nana Opoku Ampomah, de 21-jarige Ghanese winger van Waasland-Beveren. Zo hard zelfs dat hij deze week voor het eerst werd opgeroepen voor de Black Stars, de Ghanese nationale ploeg. Een beloning voor zijn sterke competitie­start: drie doelpunten en drie assists. De guitige Ghanees liep met zijn grootvader door centrum van Antwerpen toen bondscoach Kwesie Appiah hem opbelde. Zich van geen kwaad bewust nam Ampomah de eerste keer niet op, omdat hij het nummer niet kende. Toen de bondscoach even later opnieuw belde, nam hij toch maar op, waarna hij het heuglijke nieuws te horen kreeg. “Nana Opoku Ampomah? Kwesi Appiah hier. Je bent geselectee­rd voor de WK-kwalificat­iewedstrij­d van Ghana tegen Egypte”, bootst Ampomah de bondscoach na. “Echt, ik was compleet verrast. Ik kon het niet geloven. Tot ik de officiële brief zag. Onbeschrij­felijk. Het is een droom die uitkomt. Als kind droomt elke voetballer om ooit voor zijn land te mogen spelen. Er zijn 28 miljoen Ghanezen en ik behoor gewoon tot de selectie van 23. Deze kans wil ik met beide handen grijpen.”

Voor de laatste WK-kwalificat­iewedstrij­d neemt Ghana het in Cape Coast op tegen het reeds geplaatste Egypte. De Black Stars moeten winnen om nog aanspraak te kunnen maken op een ticketje voor Rusland.

Vertrouwen nodig

Het Belgische hoofdstuk van Ampomah begon nochtans somber. De 21jarige winger kende een moeilijke start van zijn carrière in ons land. Bij KV Mechelen – zijn eerste club in België – werd hij na een halfjaartj­e doorgestuu­rd. Op de Freethiel liep het ook niet meteen van een leien dakje. Vorig seizoen versierde hij amper twee basisplaat­sen, voor de rest veel invalbeurt­en. “Geen makkelijke periode”, blikt Ampomah terug. “Weet je, jezelf bewijzen tijdens korte invalbeurt­en is best moeilijk.” Onder de vleugels van trainer Philippe Clement bloeit hij dit seizoen volledig open. “Zijn komst is het beste wat me kon overkomen”, aldus Ampomah. “Hij heeft me op verschille­nde vlakken geholpen. Ik weet nu dingen die ik vorig jaar nog niet wist. Wat? Vooral tactisch. Wat te doen in balbezit en balverlies. Wat we doen op training, zie je ook terug in de wedstrijde­n.” Maar bovenal, Clement gaf hem opnieuw vertrouwen. “Vertrouwen is de basis van alles”, aldus Ampomah. “Als je geen vertrouwen hebt, mislukt er vaker iets. Wat niet wil zeggen dat nu alles perfect loopt, maar vroeger ging mijn hoofd bij een mislukte dribbel sneller naar beneden. Nu niet meer. Bij balverlies vecht ik terug.” “Nana is iemand die vertrouwen nodig heeft”, aldus Clement “We steken er veel tijd in om een vertrouwen­sband op te bouwen. Daarbij spreken we niet enkel over voetbal, maar ook over het dagelijkse leven en hoe hij zich als profession­al moet gedragen. Je ziet dat hij daarin al veel stappen gezet heeft. Hij heeft nog zoveel potentieel. Hij is leergierig en leert elke dag bij. Eerlijk: we hebben het laatste van hem nog niet gezien, maar hij moet in een omgeving zitten waar hij vertrouwen voelt. Steek hem nu bij een topclub in België en hij verdrinkt. Daar is hij nu nog niet klaar voor.”

Goed in de groep

Clement was overigens de eerste persoon binnen de club die hij het nieuws van zijn selectie meedeelde. “Ik heb in mijn leven nog nooit iemand zo gelukkig gezien”, herinnert de oefenmeest­er zich het bewuste moment. “Echt, hij had een smile tot achter zijn oren. Het was alsof er 200 kilo van zijn schouders viel. Hij had het niet verwacht, maar ergens wel gehoopt. Weet je, hij had al signalen opgevangen dat hij in de voorselect­ie zat. Heel de ploeg was blij voor hem. Het is gewoon een jongen die erg goed in de groep ligt omwille van zijn puurheid. Trouwens, zonder de groep had hij het nooit tot internatio­nal geschopt, dat beseft hij ook wel.” Uitkijken of Ampomah de lijn van bij WaaslandBe­veren bij zijn nationale ploeg kan doortrekke­n.

De 21jarige flankspele­r kende een moeilijke start in België. FOTO BELGA Nana Opoku Ampomah (speler WaaslandBe­veren) “Vroeger ging mijn hoofd bij een mislukte dribbel naar beneden. Nu niet meer.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium