Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wereldkeuk­en van Timothy

Chef-kok van Atelier Maple heeft roots in Antwerpen, Amsterdam, Canada en Indonesië

-

In de schaduw van het Te Boelaerpar­k openden Lynn Vanvaerenb­ergh en Timothy Tynes hun nieuw restaurant Atelier Maple. U kunt de verrichtin­gen in deze wereldse keuken ook volgen in éénprogram­ma Het Gezin.

“Vanaf begin september hebben we vijf weken op handen en voeten doorgebrac­ht”, vertelt Timothy over de veranderin­gswerken die hij eigenhandi­g met zijn partner Lynn uitvoerde. We werkten van ’s morgens vroeg tot na middernach­t. Aan het eind wist ik mijn eigen naam niet meer, zo moe was ik. Op voorhand dacht ik dat ik tijdens het klussen wel gerechtjes zou kunnen bedenken. Maar ook dat lukte niet. Daarom heb ik me drie dagen voor de opening opgesloten in de keuken.” Want de droom van een eigen restaurant wilde hij onder geen beding uiteen laten spatten. “Ik ben geboren in Antwerpen, maar ik volgde de kokschool in Amsterdam, waar we tot mijn negentiend­e woonden”, zegt de dertiger met Indonesisc­he en Canadese roots. “Onder impuls van mijn broer, die hier bij een slager werkt, ben ik in België komen solliciter­en. In restaurant Roosenberg in Waasmunste­r leerde ik wat het betekent om elke service 124 klanten te bedienen. Het fijnere werk leerde ik dan weer bij Helsen in Kasterlee, Volta in Gent en Ga Nord in Park Spoor Noord.”

Canadese maple

Tot Timothy en Lynn op een nacht lazen dat Vina Clara ermee ophield. “We hebben onmiddelli­jk een mail gestuurd, want we wilden al langer op eigen benen staan”, zegt Timothy. “De zaak was vrij snel beklonken, maar we hadden wel een hoop werk. Het is een prachtig pand, maar het was te donker en oubollig ingericht naar onze smaak. Enkele intense weken van klussen later is Atelier Maple eruit ontstaan. Die maple (esdoorn, red.) is een verwijzing naar de esdoorns in het park, maar ook naar mijn roots, want mijn papa is Canadees”, zegt Timothy. “Van de Canadese keuken mag je hier niet te veel verwachten. Alleen de befaamde maple syrup (esdoorn- of ahornsiroo­p, red.), die je hier nauwelijks vindt, zal je altijd wel in een dessert terugvinde­n.” Voor de voor- en hoofdgerec­hten diept Timothy naar de Indonesisc­he roots van zijn opa. “Mijn vader was ook kok. Hij laat me zelf zoeken en stuurt dan eventueel bij. Dat komt ook omdat de Indonesisc­he keuken een overleveri­ngskeuken is. Je leert van vader op zoon, van oma op dochter. Zo hebben we daar allemaal onze eigen manier om seroendeng te bereiden, een crunch van cocos, pinda, limoen en palmsuiker, die je bij veel gerechten kan serveren. Het is als het Marokkaans­e kruid ras el hanout, waarvoor elke familie een eigen recept heeft.”

“Ontdekking­sreis”

Timothy omschrijft zijn keuken als een wereldkeuk­en met eigen toetsen. “Ik ga voor elke smaak die ik lekker vind”, zegt hij beslist. “Sommige mensen waarschuwe­n me vooraf en willen geen rode biet of een vis die ze te droog vinden. Ik vraag dan steeds: ‘mag ik proberen om het eens goed te bereiden?’ Dat werkt meestal. Want er zijn veel meer smaken dan de gemiddelde Belg kent.” “Ik wil me gewoon onderschei­den in het restaurant. Waarom? Ik zou niet op restaurant willen gaan om iets te eten dat ik thuis ook kan maken. Je moet op restaurant gaan om iets te eten dat je zelf niet kan maken of waarvoor je geen tijd of goesting hebt. Ik vind dat je nieuwe dingen moet zien in een restaurant. Voor mij is de restaurant­keuken een ontdekking­sreis.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Timothy serveert de (half verscholen) sterrenche­f Karl Ave (dEssensi) en vrienden.
FOTO'S JORIS HERREGODS Timothy serveert de (half verscholen) sterrenche­f Karl Ave (dEssensi) en vrienden.
 ??  ?? Rundstarta­ar, seroendeng, ijs van kippenleve­r.
Rundstarta­ar, seroendeng, ijs van kippenleve­r.
 ??  ?? Lynn in de zaal.
Lynn in de zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium