Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vrouwenkun­st voor iedereen”

Zestien lesbische kunstenare­ssen stellen werk tentoon tijdens L-Expo

-

In het kader van de LWeek, een twaalfdaag­s evenement voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden, organiseer­t het Antwerpse WIJ Dames een grote expo op vier verschille­nde locaties in Berchem en Zurenborg.

“Drie jaar geleden richtten we WIJ Dames op vanuit het gevoel dat er voor lesbische vrouwen tussen 30 en pakweg 45 amper activiteit­en werden georganise­erd”, vertelt oprichtste­r Kathleen Van Nuffel. “Dat hiaat wilden we opvullen. Al heel snel is onze vereniging beginnen boomen. Ondertusse­n organisere­n we activiteit­en voor lesbiennes en transvrouw­en van alle leeftijden. Cultuur vormt dan een belangrijk onderdeel in ons aanbod.” Daarnaast merkte de organisati­e ook dat heel wat vrouwen die aan hun activiteit­en deelnemen artistiek bezig zijn. “Waarom dan niet met hun werk naar buiten komen? Want er zit veel talent tussen.

KATHLEEN VAN NUFFEL Oprichtste­r WIJ Dames ‘‘Met deze LExpo willen we vrouwenkun­st tonen. Al hoeft het lgbtthema niet expliciet naar voor te komen.’’

Dat wij ons steentje kunnen bijdragen en hun werk zichtbaar kunnen maken, leek ons een fijn initiatief. Zo zijn we op het idee van onze L-Expo gekomen.”

Kunstroute

Door op verschille­nde locaties te exposeren, wil de organisati­e de diversitei­t in Zurenborg een extra stimulans geven. Hiervoor slaat WIJ Dames de handen in elkaar met Lgbt-boekhandel Kartonnen Dozen, Het Roze Huis, kapper snip.snip en wijnhandel De Heerlyckhe­id. “Op elke locatie vinden bezoekers dan een catalogus en een uitgestipp­elde kunstroute”, zegt Van Nuffel. In totaal nemen zestien kunstenare­ssen deel. “We vonden enorm veel bijval en denken nu al na over een tweede editie. Met deze L-Expo willen we vrouwenkun­st tonen. Al hoeft het lgbt-thema daarom niet expliciet naar voor te komen. Het belangrijk­ste is dat het een prachtig uitgewerkt geheel is en dat mensen rond deze werken worden samengebra­cht. Want kunst trekt altijd een breed publiek aan en onze missie is nog steeds het bevorderen van ontmoeting.”

Zelfvertro­uwen

Een van de deelnemend­e kunstenare­ssen is Johanna Pas, eigenares van boekhandel Kartonnen Dozen. “Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind te laten zien dat holebi’s en transgende­rs ook cultureel belangrijk zijn voor onze samenlevin­g. Want als holebi heb je vanuit een minderheid­sstandpunt een andere kijk op de maatschapp­ij. En dat is een verrijking voor iedereen. Voor mij is dat meteen ook de rode draad doorheen de expo.” “En daarnaast is het gewoon leuk om in groep met ons werk naar buiten te komen. Want veel vrouwen hebben dikwijls niet voldoende zelfvertro­uwen om hun werk te tonen aan de buitenwere­ld.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE LExpo: vanaf vandaag, tot 19 november. www.wijdames.be/lexpo

 ??  ?? FOTO WAS De expo vindt op vier locaties plaats: wijnhandel De Heerlyckhe­id, Het Roze Huis, kapper snip.snip en boekhandel Kartonnen Dozen.
FOTO WAS De expo vindt op vier locaties plaats: wijnhandel De Heerlyckhe­id, Het Roze Huis, kapper snip.snip en boekhandel Kartonnen Dozen.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium