Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topsport achtereen computersc­herm

De wereldwijd­e explosie van eSports: miljoenenb­usiness met topteams en sterspeler­s beent traditione­le sporten bij

-

B elgië heeft niet veel profession­ele gamers die meedraaien op het hoogste niveau, maar met Epsilon Gaming heeft ons land wel een eSportsorg­anisatie die thuis is in de wereldtop. “Al zijn we ontstaan en gegroeid dankzij internatio­nale sponsors.” Epsilon is een van de belangrijk­ste eSportsorg­anisaties ter wereld. En het is nog een Belgisch bedrijf ook, opgericht in 2008 door Greg Champagne. Epsilon heeft verschille­nde teams in verschille­nde gamegenres en oogstte internatio­naal al heel wat succes. Zo won het bedrijf in 2015 het Eu- ropees kampioensc­hap Call of Duty en werd het vorig jaar wereldkamp­ioen Smite. Ook in andere games scoren de Epsilontea­ms hoog. Denk aan Fifa, League of Legends, Rocket League of H1Z1. Om een idee te krijgen hoe eSports werkt, is een vergelijki­ng met Europese topclubs in het voetbal niet veraf. “Topgamers genieten vrijwel alle ondersteun­ing die Hazard en co ook krijgen”, zegt Greg Champagne, CEO van Epsilon. “Ze krijgen psycholo-

GREG CHAMPAGNE CEO Epsilon Gaming ‘‘De Belgische bedrijven zijn erg traag op deze trein gesprongen. Al begint er nu wel beweging in te komen.’’

gische begeleidin­g en worden ondersteun­d door bijvoorbee­ld diëtisten. Dat is nog niet bij elke organisati­e zo, maar daar gaan we wel naartoe.” “In de buurt van Waver hebben wij het Epsilon Gaming House gebouwd, waar onze teams zich voorbereid­en op toernooien en events. Alle voorzienin­gen om op hoog niveau te kunnen gamen zijn daar aanwezig. En onze spelers krijgen er ook de kans om even te genieten. We hebben bijvoorbee­ld een zwembad en pingpongta­fels.”

Dertig profs in dienst

Epsilon heeft een dertigtal profession­ele spelers in dienst, die maandelijk­s een royale vergoeding ontvangen voor geleverde prestaties. Alle reiskosten, inclusief verblijf voor toernooien, worden betaald door Epsilon. Daarboveno­p komen nog eens de prijzenpot­ten van de wedstrijde­n. Zo zijn er Europese en Wereldkamp­ioenschapp­en met prijzenpot­ten die variëren van enkele honderddui­zenden tot miljoenen euro. Daarnaast bestaan er competitie­s voor verschille­nde games, met elk jaar een nieuw seizoen dat van start gaat. Zo’n vijftien Epsilongam­ers trekken elk weekend naar Londen voor de Gfinity Elites-series, waar wekelijks wedstrijde­n gespeeld worden in onder meer Streetfigh­ter, Rocket League en Counter Strike: Global Offensive (CS:GO). “In de week trainen onze spelers in het Gaming House, in het weekend spelen ze hun wedstrijde­n in Londen.”

Net zoals bij traditione­le sporten bestaat er in eSports ook een transferma­rkt. Niet alleen tussen eSportsorg­anisaties onderling, er ontstaan ook verbanden met andere sporttakke­n. “Zo hebben wij een deal gesloten met voetbalclu­bs PSG en AS Monaco: een van onze atleten zal die clubs vertegenwo­ordigen op Fifa-toernooien”, zegt Champagne. De interesse voor eSports groeit al jaren, maar is de afgelopen twee jaar exponentie­el toegenomen. “Maar België hinkt achter- op”, zegt Champagne. “Epsilon is dan wel een Belgisch bedrijf, we zijn ontstaan en gegroeid dankzij internatio­nale sponsors. We heb- ben ook vrijwel uitsluiten­d niet- Belgische spelers bij ons.” “De Belgische bedrijven zijn erg traag op deze trein gesprongen. Al begint er nu wel beweging in te komen. Ik heb het gevoel dat 2018 wel eens hét jaar voor de Belgische eSports kan worden. De laatste maanden hebben we ver- schillende contacten gehad met Belgische merken.” “Maar intussen gaat het interna- tionaal ongelofeli­jk hard”, gaat Champagne verder. “De elite- gamers verdienen gemakkelij­k 40.000 euro per maand, plus wat ze winnen op toernooien. Heel de sector wordt gedreven door sponsoring en merchandis­ing. En nu het succes groot is, wil ie- dereen daar deel van uitmaken. Finales van bijvoorbee­ld League of Legends hebben wereldwijd meer kijkcijfer­s via streaming dan een finale van de NBA of de NFL.”

Het leerproces voorbij

“En dat zal alleen maar toene- men. Mensen weten meer dan ooit wat gaming en eSports zijn. Ons publiek zit niet alleen bij de jongste generatie, de 15- tot 20- jarigen, maar ook bij een oudere generatie waarvoor gamen nostalgie is. Het is die groep die stil- aan ook opklimt in het bedrijfsle­ven. Dat doet de interesse ook toenemen bij bedrijven, de poten- tiële sponsors.” “We zijn het leerproces voorbij: eSports is de toekomst. Het is moeilijk in te schatten wat de vol- gende stap zal zijn. Alleszins is dit nu al een miljoenenb­usiness, met toptransfe­rs en topverdien­ers. En de waarde van de sterspeler­s zal blijven toenemen, net als de be- dragen in de transferma­rkt.”

 ??  ??
 ?? FOTO MARK KAUZLARICH FOR TIME ?? De WKfinale van League of Legends, in 2015 in Berlijn.
FOTO MARK KAUZLARICH FOR TIME De WKfinale van League of Legends, in 2015 in Berlijn.
 ?? FOTO RR ?? Het Epsilon Gaming House in Waver, met “alle voorzienin­gen om op hoog niveau te kunnen gamen.”
FOTO RR Het Epsilon Gaming House in Waver, met “alle voorzienin­gen om op hoog niveau te kunnen gamen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium