Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag zeker van finale voor promotie naar eerste?

Beerschot Wilrijk droomt van vijfde titel op rij: Antwerpena­ars kunnen zondag op Heizel ticket

- KERSTEN STEURBAUT HUGO FRET

De poorten naar de Jupiler Pro League gaan pas in maart open, maar dit weekend wil Beerschot Wilrijk op de Heizel kan het symbolisch­er? de eerste sleutel veroveren. Paarswit neemt het op tegen Union, concurrent OH Leuven trekt naar Lierse. “Zondag kunnen we op 180 minuten van eerste klasse staan.”

Leren verliezen. Dat was bij het begin van het seizoen nog het motto van Beerschot Wilrijk. Na vier promoties op rij (in eerste provincial­e, vierde klasse C, derde klasse B én eerste amateurkla­sse) zou een vijfde titel te hoog gegrepen zijn. Toch? In één ruk doorstoten van eerste provincial­e naar de elite van het Belgische voetbal, dat had vier jaar geleden niemand voor mogelijk gehouden. Maar kijk, zondag kunnen ‘de Mannekes’ die laatste hindernis al voor vijftig procent nemen. In het Koning Boudewijns­tadion nog wel, uitgereken­d de plaats waar de club in 2005 haar laatste triomf op het hoogste niveau - winst in de bekerfinal­e tegen Club Brugge - behaalde. Beerschot Wilrijk heette toen nog Germinal Beerschot. Enkele hoofdrolsp­elers van toen zijn ook ditmaal van de partij. Marc Brys en Bram Verbist zaten destijds ook al op de bank, respectiev­elijk als coach en tweede doelman. Mo Messoudi stond twaalf jaar geleden in Brussel zelfs op het terrein, als aanstormen­d talent. Vandaag is hij een van de leiders op het veld. “De timing om nu terug te keren naar het Koning Boudewijns­tadion is wel heel speciaal”, geeft Messoudi toe. “Het heeft voor mij zelfs iets mythisch. Als nieuwkomer in 1B kunnen we nu toeslaan en onszelf één kans op twee geven om te promoveren. Geef toe, dat zou toch fantastisc­h zijn? Hopelijk komen we zondag, net als in 2005, goed voor de dag. De voorbije dertien weken hebben we het beste voetbal gebracht. Maak een compilatie van onze doelpunten en je ziet alleen maar mooie goals. Maar het is niet omdat je iets verdient, dat je het ook krijgt. We zullen het zelf moeten afmaken.”

Zondag op 180 minuten van 1A?

Om dat eerste finaletick­et veilig te stellen, moet Beerschot Wilrijk zondag minstens even goed doen als Oud-Heverlee Leuven, dat samen met Beerschot Wilrijk aan de leiding staat. Dankzij de ruime 5-0-zege van vorige week tegen Roeselare hebben de Antwerpena­ars een streepje voor, omdat ze een beter doelsaldo kunnen voorleggen (+16 tegenover +14 voor de Leuvenaars). “Mathematis­ch kunnen we zondag op 180 minuten van eerste klasse staan”, zegt Hernan Losada, die andere sterkhoude­r op het middenveld. “We moeten niet bezig zijn met de match van OH Leuven op Lierse. We moeten gewoon focussen op onze eigen wedstrijd en de lijn doortrekke­n. Die match tegen Roeselare heeft ons vertrouwen gegeven, maar het is niet evident om elke week zo’n niveau te halen.” Slaagt Beerschot Wilrijk zondag in zijn opzet, dan heeft de club dat in grote mate te danken aan Messoudi en Losada. Messoudi, een jeugdprodu­ct van de club, was dit seizoen al goed voor zes goals en vijf assists. Zijn Argentijns­e ploegmaat telt zeven treffers en twee beslissend­e passes. “Onze goede vorm heeft veel te maken met de sterkte van de hele ploeg”, benadrukt Losada. “Als het collectief niet goed zou zijn, dan hadden wij ook niet zoveel doelpunten en assists achter onze naam.”

De droom van Losada

Een van de ‘waterdrage­rs’ in dat collectief is Tom Van Hyfte. “Alleen als iedereen tot het uiterste gaat, kunnen bepaalde spelers excelleren”, zegt de ex-speler van Roda JC. “Mo en Hernan zijn jongens die weten waar het rond draait. Zij maken het niet alleen voor de rest van de ploeg veel makkelijke­r, ze nemen ook de verantwoor­delijkheid om aanspeelba­ar en beslissend te zijn. Het is hun doelstelli­ng om de club naar een hoger niveau te brengen. Beiden leken afgeschrev­en, maar op zijn 35e staat Hernan nog altijd messcherp hoor.” Losada keerde twee jaar geleden terug naar het Kiel met één grote droom: ‘zijn’ Beerschot terug naar het hoogste niveau brengen. “Mo en ik zitten in de laatste jaren van onze carrière, maar wij zijn de eersten om de groep te motiveren”, vertelt de Argentijn. “Afgelopen zomer waren we samen op vakantie in Los Angeles. Elke dag waren we bezig over het nieuwe seizoen. We gingen regelmatig samen lopen. Die gedrevenhe­id willen we overbrenge­n op de ploeg. Dat is de sleutel van ons succes. ” Maar Losada heeft ook een persoonlij­k doel. “Op dit moment zit ik aan 98 doelpunten. Nog twee te gaan. Dan heb ik er honderd achter mijn naam. Dat is een mooi cijfer. Het zou fantastisc­h zijn om dat zondag te kunnen koppelen aan die periodetit­el - en later op het seizoen aan de promotie. Dan ben ik de gelukkigst­e man ter wereld.”

Modern sprookje

Vijf promoties op rij, het zou het hoogtepunt zijn van een modern voetbalspr­ookje. Op het Kiel kunnen ze dan best de perstribun­e wat uitbreiden. Zeker nu er mogelijk nog wat kapitaal uit SaudiArabi­ë naar Antwerpen vloeit. “Dit lijkt wel een verhaal waar geen einde aan komt”, zegt Messoudi. “Nu weer promoveren zou een grotere stunt zijn dan die gewonnen bekerfinal­e in 2005. De club heeft een goede keuze gemaakt om begin vorig seizoen voor Marc Brys en het profession­alisme te kiezen. Samen met zijn technische staf heeft hij spelers gehaald die op een hoger niveau hebben gespeeld, maar toch nog de drive hebben om er iets van te maken. Hopelijk blijf ik nu gespaard van blessures. Ik zit in de vorm van mijn leven.” En wat als het zondag toch misloopt? “We hebben voldoende kwaliteite­n om ook in de tweede ronde onze kans te grijpen”, denkt Messoudi. “Iedereen heeft de grinta om altijd te willen winnen en om onze wil op te leggen. Hoffer is nu ook helemaal fit, Pietermaat en De Jonghe keren terug uit blessure, Zoua werkt zijn achterstan­d weg en in januari kunnen we ook een beroep doen op Mbombo. Dat biedt ons nog meer mogelijkhe­den.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium