Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nainggolan onverwacht­s opnieuw Rode Duivel

Bondscoach Martinez start WKvoorbere­iding met propere lei en selecteert ook Nainggolan

- (fbu)

Het grootste nieuws op de bekendmaki­ng van de selectie Rode Duivels die in Brussel tegen Mexico (10 november) en in Brugge tegen Japan (14 november) hun eerste voorbereid­ingsmatche­n op het WK 2018 spelen, was de onverwacht­e terugkeer van Radja Nainggolan.

“Potverdikk­e, Radja is erbij.” Het was meteen een stormpje op de sociale media. Radja Nainggolan (29 jaar, 29 A-caps) is weer Rode Duivel. Weinigen hadden het verwacht nadat Martinez hem al twee keer niet had geselectee­rd. De laatste vier interlands was ‘Il Ninja’ er niet bij en in de vorige, in juni tegen Estland, kwam de middenveld­er van AS Roma niet van de bank. Zijn reputatie van bad boy (roken, te laat op de wedstrijdb­espreking, nachtje stappen met te veel alcohol…) heette het, de ‘Mister Proper’ in Martinez moest hem niet. Al bleef die altijd ontkennen dat de ‘verbanning’ niets had te maken met ‘extrasport­ieve redenen’. De Spanjaard - of is het nu Catalaan? - liet laatst wel nog noteren dat hij nu eenmaal al Mertens en Hazard op de volgens hem beste positie van Nainggolan had. Nooit nog Radja onder Martinez, leek het. Er trok dan ook bijna een lichte siddering door de perszaal toen de bondscoach, die naar eigen zeggen zo’n vijftig spelers volgt, gisteren bij het afroepen van de selectie zo ergens middenin plots de naam Radja Nainggolan liet vallen. ‘Dan toch’, krasten de pennen. Martinez beklemtoon­de meteen dat er geen voorafgaan­d gesprek was geweest. De selectie van de Antwerpena­ar had ook wel te maken met het ontbreken van de geblesseer­de Fellaini, maar de bondscoach zag vooral de middenveld­er een uitstekend­e prestatie neerzetten tegen Chelsea goed twee weken geleden. “Ik was op Stamford Bridge. Radja toonde in die wedstrijd zijn uitstekend­e vorm.” Vorige dinsdag zette de Antwerpena­ar in de terugmatch tegen Chelsea in Rome (3-0) een nog dikkere match neer. “Ik heb geprobeerd om alles te geven,” zuchtte de middenveld­er achteraf. “Ik had bij vorige selectie al verwacht er weer bij te zijn en het werd niets. Nu is het weer afwachten. Wat kan ik meer zeggen? Ik kan alleen maar hopen.” Deze keer was zijn hoop wel gerechtvaa­rdigd. “Laat mij nog eens duidelijk zijn,” aldus Martinez. “Ik selecteer de best mogelijke ploeg en daar maakt hij nu deel van uit.” Radja mag zich volgens de bondscoach ook al zeker opmaken voor speelminut­en in een van beide oefenmatch­en. “Neen, ik neem er Radja niet zomaar bij.” Waarop Martinez nogmaals benadrukte dat er al te veel verhalen zijn rondgegaan. “Zo dramatisch was het niet.” Streep eronder. “De deur stond altijd al open, dit is het moment om iets te proberen. En de WK-kwalificat­ies zijn afgelopen, we starten de voorbereid­ing van het WK met een propere lei. Dit is een nieuwe kans voor Radja.” Het hele land blij, bleek al snel op de sociale media. Nainggolan, keizer in Rome, heeft in België nogal wat fans.

Praten met Mile Svilar

Daarnaast uitte Martinez zijn bewonderin­g voor doelman Mile Svilar, die op zijn 18e bij Benfica danig furore aan het maken is. “Ik hou van die jongen. Hoe hij na zijn blunder in Benfica - Man Utd reageerde in de terugmatch... Ik was op Old Trafford. Indrukwekk­end, niet normaal voor zijn leeftijd. Hij heeft een enorm potentieel.”

Of hij dat ten dienste zal stellen voor Servië of België, is nog niet duidelijk. Maar Martinez wil actie ondernemen. “We zien in hem iemand voor de toekomst. Iedereen moet keuzes maken in het leven, maar we zullen met hem gaan praten en horen hoe hij zelf over zijn toekomst denkt.”

Er was de ‘Return of Radja’ natuurlijk. Maar Roberto Martinez pakte bij de bekendmaki­ng van zijn selectie uit met nog twee namen die verrassend terugkeren. Laurent Depoitre telt één A-cap, Adnan Januzaj (zes selecties) was nog WK-ganger in Brazilië. En de bondscoach kondigt nog experiment­en aan. “Ik wil zo veel mogelijk spelers aan het werk zien.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium