Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldreiz­iger uit Brasschaat sterft bij fruitpluk in Australië

27-jarige globetrott­er uit Brasschaat stuikt in elkaar op boerderij in Australië

- BRITT PEETERS

Olivier Caramin (27) uit Brasschaat, een geboren wereldreiz­iger, is gestorven onder de loden Australisc­he hitte. Tijdens het plukken van watermeloe­nen op een fruitboerd­erij is hij in elkaar gezakt. Een hitteberoe­rte is hem wellicht fataal geworden. De familie van Olivier Caramin zit met veel vragen. “Olivier was enorm sterk. Hij was lasser en was het gewend om fysiek zwaardere jobs te doen. We hebben het gevoel dat er iets niet pluis was op die boerderij. Moeten werken in die hitte vinden wij niet normaal”, zegt de familie. In Australië loopt een onderzoek. De boerderij is nu gesloten.

De familie van de 27jarige Olivier Caramin uit Brasschaat zit met veel vragen nadat de jongeman is bezweken tijdens het plukken van watermeloe­nen in Australië. “Al na één dag werken was hij compleet afgepeiger­d”, zegt zijn oom. “In wat voor omstandigh­eden heeft hij daar moeten werken?”

Een echte avonturier was hij, de 27-jarige Olivier ‘Oli’ Caramin. In juli 2016 was hij met zijn broer Anton en zijn twee vrienden Stef en Yuri naar China getrokken. Maar niet met het vliegtuig, zoals de meeste mensen zouden doen. De vier sportieve kameraden vertrokken met de fiets. Ze legden de tocht van maar liefst 17.000 kilometer af in iets meer dan een jaar. “Het avontuur opzoeken, zit bij de familie in de genen”, vertelt Oliviers oom Dirk Van Praag. “Die tocht naar China was de reis van hun leven. We hadden nooit gedacht dat ze zo ver zouden geraken. Maar ze waren zeker van hun stuk. En hun vriendscha­p was onkreukbaa­r.” Olivier was slechts een maand terug thuis, of hij vertrok eind september alweer naar Australië. “Mijn zus, Oli’s tante, woont al veertig jaar ten noorden van Sydney. Hij heeft haar een tijdje bezocht en is eind oktober verder getrokken naar Queensland om daar watermeloe­nen te gaan plukken”, vertelt Dirk.

Loodzwaar werk

Fruitplukk­en is een populaire job voor backpacker­s die door Australië trekken. Oliviers moe- der, Veerle, had eerder al een ar- tikel gelezen over de risico’s van fruitplukk­en in Australië, maar Olivier had zijn bagage al gepakt. “Hij was van niets of niemand bang. Bovendien hadden we wel vertrouwen in de boerderij waar hij ging werken”, vertelt Dirk. “Die boerderij had Olivier als tip gekregen van een vriend die er eerder had gewerkt. Na één dag kreeg het thuisfront al een berichtje van Olivier met de boodschap dat hij doodop was. Toen wisten we meteen dat het écht loodzwaar werk moest zijn. Olivier was enorm sterk en sportief, en bovendien was hij in het dagelijks leven een lasser. Hij was het gewend om fysiek zwaardere jobs te doen.”

Dinsdag verloor Olivier plots het bewustzijn en zakte hij in elkaar. Hij werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis en overleed een dag later. Hij had slechts drie dagen op de boerderij gewerkt. “De officiële doodsoorza­ak weten we nog niet”, zegt Dirk. “Hoogstwaar­schijnlijk is een hitteslag hem fataal geworden.”

DIRK VAN PRAAG Oom Olivier “We hebben het gevoel dat er iets niet pluis was op die boerderij. Moeten werken in zo’n temperatur­en is niet normaal.”

Mokerslag

Het nieuws komt als een mokerslag aan bij de familie en vrienden van Olivier. “Hij had een grote vriendenkr­ing en was erg geliefd. Jarenlang was hij leider bij de scouts in Brasschaat, de kinderen hadden hem erg graag. Hij nam het altijd voor hen op.” Woensdag hield de familie thuis een wake voor Olivier. “We hadden een bericht geplaatst op Facebook. Een halfuur later stond er hier 150 man voor de deur. Dat zegt iets over hoe graag hij gezien was”, klinkt het. “Hij was een echt familiemen­s.” Vierentwin­tig jaar geleden verloor de familie ook al de vader van Olivier tijdens een tragisch ongeluk. “Het voelt alsof we de emoties van toen nu terug beleven.” Wanneer Oliviers lichaam naar België zal worden overgebrac­ht, is nog niet duidelijk. “In Australië loopt er een onderzoek naar de boerderij. Die is nu gesloten en alle buitenland­se werkers zijn er vertrokken.”

Iets niet pluis

De familie van Olivier hoopt te kunnen uitzoeken of alles wel correct is verlopen. “We hebben het gevoel dat er op die boerderij iets niet pluis was”, zegt Dirk. “Buitenland­ers in zo’n temperatur­en laten werken, dat vinden wij niet normaal.” De familie wil meteen ook jonge reizigers waarschuwe­n voor de gevaren die aan fruitplukk­en in een warm land verbonden zijn. “Het is belangrijk dat rugzaktoer­isten zich vooraf goed inlichten en zich er bewust van zijn waar ze aan beginnen.”

 ?? FOTO RR ?? Olivier Caramin (27) in Sydney, vlak voor hij naar de fruitboerd­erij in Ayr vertrok. AYR - QUEENSLAND
FOTO RR Olivier Caramin (27) in Sydney, vlak voor hij naar de fruitboerd­erij in Ayr vertrok. AYR - QUEENSLAND
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium