Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud papier niet samengebon­den? 120 euro boete

Intercommu­nales beginnen campagne tegen wegwaaiend­e folders en kranten

- THIERRY GOEMAN

Wie zijn papier en kartonafva­l niet goed vastbindt, riskeert een GASboete die kan oplopen tot 120 euro. Want wegvliegen­d papier betekent alleen maar meer werk voor de ophalers, en vuile straten. Daarom voeren verschille­nde Vlaamse afvalinter­communales dit najaar een campagne tegen al dat ‘waaivuil’.

Een stevige herfstwind op de dag dat het papier wordt opgehaald, en het is van dat: over de hele straat verspreid liggen folders en oude kranten. Nog een regenbui erbovenop en al dat papier verandert in een vieze pap.

Klachten

“Nochtans staat duidelijk vermeld in het politiereg­lement dat iedereen verplicht is om papier en karton buiten te zetten in goed gesloten kartonnen dozen of in een stevig samengebon­den pak”, zegt Fatima Boudjaoui van Fost Plus, verantwoor­delijk voor het sorteren en recycleren van afval. De afvalinter­communales hebben het wel gehad met dit waaivuil. Bij het Vlaams-Brabantse Incovo bijvoorbee­ld krijgen ze er nogal wat klachten over. “Van burgers, maar ook van onze ophalers”, zegt Anne-Lise Deruyssche­r van Incovo. “We verplichte­n de ophalers om het rondvliege­nd papier zo veel mogelijk op te rapen. Maar dat betekent extra werk, en ze zitten al met een strakke timing.” Tijd dus, vinden de intercommu­nales, om met de hulp van Fost Plus het waaivuil aan te pakken. “Dat kan met flyers, wedstrijde­n, educatieve boekjes voor scholen of via de afvalkrant­en die de intercommu­nales verspreide­n”, zegt Boudjaoui. Incovo gaat nog een stap verder. “We stoppen in alle brievenbus­sen een folder met de aankondigi­ng dat we dit najaar extra controles houden. Bij grove nalatighei­d zullen GAS-boetes van 120 euro worden uitgeschre­ven”, zegt Anne-Lise Deruyssche­r van Incovo. In Gent kiezen ze voor een zachtere aanpak. De ophalers van Ivago laten het afval, ook papier en karton, gewoon staan als het niet wordt aangeboden zoals het hoort. “Bewoners krijgen dan een briefje in de bus met de reden waarom het niet is meegenomen, en eventueel gaat een gemeenscha­pswachter langs. Boetes worden maar zeer zelden uitgeschre­ven, wij sensibilis­eren liever”, zegt Koen Van Caimere van Ivago.

Antwerpen

In grootstede­n als Brussel en Antwerpen krijgen vooral winkeliers geregeld opmerkinge­n van de politie of van stadswacht­en, ook al is het voor die mensen vaak onbegonnen werk om alles samen te binden. “We begrijpen dat, maar we kunnen ook niet toelaten dat het verkeer gehinderd wordt als alles gaat vliegen”, klinkt het bij de Brusselse politie.

 ?? FOTO KURT DESMPLENTE­R ?? De ophalers moeten het rondvliege­nd papier zo veel mogelijk oprapen. Maar ze zitten al met een strakke timing.
FOTO KURT DESMPLENTE­R De ophalers moeten het rondvliege­nd papier zo veel mogelijk oprapen. Maar ze zitten al met een strakke timing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium