Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zeiden dat ze me nodig hadden, dat ik een held zou zijn”

Hoe Syriëstrij­der Omar (19) razendsnel in en moeizaam uit de ban van IS raakte

- MARJAN JUSTAERT

De avond dat hij de beslissing nam om zich bij IS in Syrië aan te sluiten, voelde hij zich de gelukkigst­e mens op aarde. Op de luchthaven kwam de reality check voor Omar (*), toen net geen 18. De jongeman werd opgepakt en opgesloten. Vandaag ziet hij naar eigen zeggen weer helder. “Maar het is geen gemakkelij­ke weg geweest.”

De inmiddels 19-jarige Omar maakte in 2015 deel uit van een groep jonge extremiste­n die volgens de speurders een aanslag beraamde op het Centraal Station van Antwerpen. Omar werd gezien als de leider. “Ik heb fouten gemaakt, dat is zo”, geeft Omar toe. Nochtans kwam Omar uit een warm nest, met zeven kinderen. “Ook materieel kwam ik niks te kort. Gelovig was ik niet echt. Toen ik 14 jaar was en de media hun schijnwerp­ers begonnen te richten op IS was ik nieuwsgier­ig. Ik kende het woord “jihad” wel, maar ik wist niet goed wat het betekende. Ik wilde meer weten. Nachtenlan­g heb ik achter de pc gezeten. Achteraf gezien is het razendsnel gegaan.” Onder meer via Facebook kwam Omar in contact met ronselaars die hem het gevoel gaven dat IS’ers helden waren. “Ze wilden de wereld bevrijden. Eerst tonen ze je video’s van het onrecht. Van de slachtoffe­rs die Assad in Syrië heeft gemaakt of die het Westen heeft gemaakt. De tweede stap is dat ze beelden tonen van IS-strijders die aan het front vechten, die hun verantwoor­delijkheid hebben opgenomen. Hun aanvallen worden in slowmotion getoond met een muziekje eronder: het is haast een Hollywoodf­ilm. Tegelijk roepen ze je op om aan te sluiten. ‘We hebben je nodig’, was de boodschap.” Omar ruilde zijn jeans in voor traditione­le Arabische kledij. “Ik begon te bidden en wilde niet meer alleen zijn met een vrouw. Op school gingen de alarmen af toen we een Joods museum bezochten. Ineens zei ik voor iedereen: ‘Geen enkele Jood is te vertrouwen, ze moeten allemaal dood’. Toen is de hele machinerie in gang geschoten, maar eigenlijk was het al te laat.”

Jeugdinste­lling

Het vertrek staat in Omars geheugen gegrift. Op een koude morgen einde 2015 was het zover. Behalve de ‘broeder’ die hem naar de taxi begeleidde, wist niemand van iets. “Ik moest zo veel mogelijk geld meenemen en zo veilig mogelijk aankomen. Iemand zou mij afhalen aan de luchthaven en naar een hotel in Istanboel brengen. Samen zouden we dan de Turks-Syrische grens oversteken. Eenmaal in Syrië zou ik training krijgen. Zover ben ik nooit geraakt. Meteen nadat ik mijn identiteit­skaart en ticket afgegeven had op de luchthaven zag ik hoe de man achter de balie een telefoontj­e pleegde. Geen minuut later stonden er drie agenten achter mij. Later heb ik gehoord dat ik op een lijst stond van potentiële jihadisten. Ik ben overgebrac­ht naar Antwerpen en werd vastgezet in een jeugdinste­lling.”

Broedplaat­s voor terroriste­n

Omar is blij dat hij niet naar de gevangenis werd gestuurd. “In mijn ogen is dat een broedplaat­s voor terroriste­n. Abdeslam is in de gevangenis geradicali­seerd, net als Abaaoud, Coulibaly of de mannen van Al Qaeda. Vanaf de eerste dag kreeg ik begeleidin­g, maar in het begin had dat een omgekeerd effect op mij. Pas in februari of maart 2016 kreeg ik een begeleider, Adnan, die als eerste tot mij doordrong. Hij heeft mij islamitisc­h gezien weer op het rechte pad gebracht. Door oeverloos met mij te praten, door de juiste islam voor te schotelen. Door Koranvers per Koranvers te analyseren, overtuigde hij mij dat het voor God niet oké is om onschuldig­e mensen te doden. Ik begon in te zien dat de theorieën van IS niet klopten.” Uiteindeli­jk kon Omar weer de samenlevin­g in. Of hij ooit nog kan hervallen? “Goh, hervallen kan altijd, maar ik schat de kans op 1%. Het is geen gemakkelij­ke weg geweest. Wie denkt dat je een jihadist deradicali­seert door met hem naar de Panos te gaan, zit er ver naast. Maar ik word nu omringd door sterke mensen die mij vooruit helpen. En hopelijk kan ik op een dag zelf geradicali­seerde jongeren helpen.” (*) Omar is een schuilnaam

OMAR ‘‘Wat precies de voedingsbo­dem is geweest voor mijn radicalise­ring, daar kan ik nog altijd geen antwoord op geven. Ik wil het graag te weten komen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Omar: “Door Koranvers per Koranvers te analyseren, overtuigde mijn begeleider me dat het voor God niet oké is om onschuldig­e mensen te doden.”
FOTO'S RR Omar: “Door Koranvers per Koranvers te analyseren, overtuigde mijn begeleider me dat het voor God niet oké is om onschuldig­e mensen te doden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium