Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De nieuwe Suarez? Sorry, dat klopt niet”

JOAQUÍN ARDAIZ heeft voorbeelde­n zat, maar wil (via Antwerp) zelf naam maken

-

Joaquín Ardaiz, vorige week voor het eerst aan het kanon, hoopt tegen Charleroi op zijn eerste basisplaat­s. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaki­ng met de 18jarige Uruguayaan­se spits van Antwerp. Of wist u al dat er een clown op zijn borst getatoeëer­d staat?

Zijn transfer naar Antwerp

“I k heb niet getwijfeld” Joaquín Ardaiz staat in Uruguay bekend als een toptalent. Begin dit jaar bezorgde hij zijn land met twee goals de Zuid-Amerikaans­e U20-titel en zo onderstree­pte hij zijn reputatie. El Tanque Sisley kocht hem voor 2 miljoen euro weg bij co-eersteklas­ser Danubio en verhuurde hem deze zomer aan Antwerp. “Ja, het gaat snel”, vertelt hij. “Ik weet nog goed hoe ik op mijn twaalfde naar de hoofdstad verhuisde, naar Montevideo, en me bij Danubio aansloot. Omdat ze zagen dat ik behoorlijk stevig was, werd ik er omgeschool­d van nummer tien tot spits – eentje die graag het duel opzoekt – en op mijn zeventiend­e debuteerde ik in de eerste ploeg. Dat ik dan voor 2 miljoen euro werd weggehaald, was echt gek. Maar deze zomer kreeg ik de kans om op huurbasis in Europa te komen spelen en heb ik niet getwijfeld. Hier kan ik me nog beter ontwikkele­n.”

Zijn aanpassing in België

“D e taal is een probleem”

Ardaiz, die pas eind augustus op de Bosuil arriveerde, ondervond wel snel dat het hier in België anders voetballen is. “Het gaat hier een pak sneller. In Uruguay draait het meer rond kracht, is het echt knokken. Zag je mijn goal tegen Moeskroen? Hoe ik wegliep van die verdediger? Dat was in Uruguay nooit gelukt, daar stampen de verdediger­s je gewoon tegen de grond.” (grijnst) Ook naast het veld is het natuurlijk wennen. Niet het minst aan het klimaat. “Mijn landgenote­n liggen nu aan het strand, bij 40 graden. Maar oké, ginder is het soms ook koud, hoor, ik geraak dit wel gewend.” En dan is er nog de taal. “Dat is wel een probleem, want mijn Engels is nog niet top. Maar ik pik het steeds beter op en via de club volg ik ook lessen Frans. Gelukkig spreek ik behalve Spaans ook Portugees en kan ik met Buta, Owusu, Stojanovic en ook de coach vlot communicer­en.” En met zijn familie, want hij kwam niet alleen naar België. “Mijn ouders en mijn vriendin Tatiana zijn hier ook, we wonen allemaal samen op een appartemen­t – ideaal zo. Tatiana gaat binnenkort even terug, voor haar examens, maar ik hou me hier wel bezig. Als ik niet train, zit ik in de gym, kijk ik voetbal of ga ik shoppen.”

Zijn droom van een topclub

“V oorkeur voor Juve en United”

Ardaiz probeert zich nu op te werken bij Antwerp, maar het rare is dat ze hem bij alle topclubs ter wereld al kennen. Barcelona, Atlético, Inter, Chelsea, Liverpool, noem maar op: allen stuurde ze ooit al wel een mannetje om hem te scouten. “Ik ben inderdaad bij al die clubs genoemd, dat had vooral te maken met mijn prestaties bij de nationale jeugd. Maar het was sowieso geen optie om al naar zo’n grote club te gaan, want dan sla je simpelweg stappen over.” Op termijn hoopt hij uiteraard wél om aan de top te spelen. “Op mijn veertiende was ik al eens een maand op proef bij Porto, dat was echt uniek. Ik droom ervan om ooit in Spanje, Italië of Engeland te spelen, dat zou fenomenaal zijn. Of ik voorkeuren heb? Als je mij nu een club vraagt, zeg ik Juventus – daar spelen wel meer Zuid-Amerikanen. Of Manchester United – dat komt door Ronaldo en Zlatan. Maar voor alle duidelijkh­eid: als Barcelona of Real Madrid aankloppen, zal ik ook niet neen zeggen. (glimlacht)”

Zijn idolen Suarez en Cavani

“I k steel met de ogen” Mocht hij het ooit flikken om bij Barcelona te geraken, dan zal hij nog méér worden vergeleken met ene Luis Suarez. Net als de Uruguayaan­se topspits werd hij geboren in Salto, waardoor hij in de jeugdreeks­en al ‘de nieuwe Suarez’ werd. “Dat zeggen de mensen nogal snel, hè. Het houdt trouwens weinig steek, want ik ben een ander type. Suarez is net als Cavani wel een idool van mij. Van elke jonge spits in Uruguay. (glimlacht) Als ik hun wedstrijde­n bekijk – ik ben al een paar keer naar PSG geweest, om Cavani te volgen – probeer ik te stelen met de ogen. Maar ik wil vooral zelf naam maken.”

Zijn lichaam vol tattoos

“M ijn ouders hebben er ook”

Hij heeft alvast een uniek handelsmer­k: zijn indrukwekk­ende tattoos. Daarmee herken je Ardaiz uit de duizend. Op stage in Horst begin september sprak hij van veertien (!) stuks. Maar hij bekent nu: “Eigenlijk ben ik de tel kwijt. (lacht) Er is ook een nieuwe in de maak, over de hele lengte van mijn rug – tijdens de interlandb­reak wordt die afgewerkt.” De meest opvallende is vooralsnog die vogel op zijn hals. Of in het Spaans: de pájaro – naar zijn bijnaam. “Bij Danubio had ik een fysiektrai­ner die mij zo noemde, omdat ik toen lang haar had. Plots was ik voor iederéén ‘el pájaro’. Die tattoo kon niet achterblij­ven.” Nog voorbeelde­n? “Op mijn linkerbors­t heb ik een groot oog, op mijn rechter het hoofd van een clown. Dat vond ik wel mooi. Wat mijn ouders daarvan vinden? Die hebben er zelf. Dat is geen enkel probleem. (grijnst)”

DAVID VAN DEN BROECK

 ?? FOTO DBA, BELGA ?? JUPILER PRO LEAGUE  ZONDAG 14.30U Ardaiz viert een doelpunt bij de U20 van Uruguay.
FOTO DBA, BELGA JUPILER PRO LEAGUE ZONDAG 14.30U Ardaiz viert een doelpunt bij de U20 van Uruguay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium