Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik selecteer in eer en geweten”

- (jpdv)

Met Sven Vanthouren­hout (36) heeft ons land een nieuwe bondscoach die helemaal uit ‘de school Sven Nys’ komt: voorkomend, welbespraa­kt, zonder scherpe kanten. Toch was zijn aanstellin­g omstreden: hoe objectief kan een bondscoach zijn die zijn eigen neven moet selecteren? En die vier maanden geleden nog ploegleide­r was bij TelenetFid­ea? “

“Ik probeer te selecteren in eer en geweten . Ik zal eerlijk zijn: voor dit EK lagen Gianni Vermeersch en Tim Merlier in balans met Dieter Vanthouren­hout en Vincent Baestaens. Ik heb gekozen voor Merlier en Vermeersch. Op basis van één criterium: als ze hun beste niveau halen, zijn het voor mij betere renners.”

“Natuurlijk ken ik de gevoelighe­den: Michael en Dieter Vanthouren­hout zijn familie. En ik draag de stempel TelenetFid­ea, omdat ik daar ploegleide­r was. Op de parking van de Wereldbeke­rcross in Iowa heeft Christoph Roodhooft (ma

nager van BeobankCor­endon, red.) het meteen in mijn gezicht gezegd: ‘Sven, ik ben niet blij dat jij bondscoach bent. Je bent een Nysman.’ Dat is de stijl van Christoph, maar die kan ik ook appreciëre­n. We hebben het daar uitgepraat.”

“Toen ik mijn EKselectie bekendmaak­te, stuurde Sven Nys een tweet: ‘Al mijn renners zijn erbij!’ Ludiek bedoeld, maar rekening houdend met de perceptie, dacht ik: ‘Had dat toch maar niet gedaan’. Al een geluk dat geen van die Fidearenne­rs echt in de weegschaal lag. Wie het een beetje volgt, weet dat ze er terecht bij zijn.”

 ??  ?? FOTO SIMON MOUTON
FOTO SIMON MOUTON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium