Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik blijf zingen en goede raad geven”

-

In 1960 ruilde Wiske, dochter van componist Jos Moerenhout, Brussel in voor Berchem. Na haar huwelijk bouwde ze een huis in de Frans Beckersstr­aat, waar nu De Veldekens zijn.

b

“Er woonden al veel mensen, maar nog niet zo lang. We werden dan ook makkelijk vrienden en hebben zelfs een eigen parochie opgericht. Ik kom oorspronke­lijk trouwens uit die beruchte Brusselse gemeente, Sint-Jans-Molenbeek.” Veel verschil tussen Molenbeek en Berchem kan ze zich niet herinneren. “Het belangrijk­ste was dat ik thuis weg was en getrouwd. Al ging ik in Brussel nooit naar de markt en in Berchem wel, op het De Villegaspl­ein. Dat was gezellig en zo leerde je mensen kennen.” Statiestra­at “Mijn vader was dirigent van harmonie Apollon in de Statiestra­at, een van de beste in het land. Eerder was hij een bekend dirigent in het leger (zo miste hij door een officiële plechtighe­id in Nice de geboorte van Wiske, red.) en kon zo alle goede spelers van blaasinstr­umenten aantrekken. In de Statiestra­at heb ik ook veel mensen leren kennen. En in de kerk natuurlijk. Niet iedereen ging naar de mis, maar zij die dat wel deden kenden me. Ik was ten- slotte degene die vooraan met een stokje stond te zwaaien.” Na haar opleiding aan het Conservato­rium werd ze muzieklera­res in de Heilige Familie in de Jan Moorkensst­raat. “En ik liet me niet doen. Ik was leerkracht, zij de leerlingen. Ze moesten stil zijn en doen wat ik vroeg.” Al kwam er ook wel eens een vraag uit de andere richting: “De meisjes stelden voor om een koor te vormen. Dat was in oktober 1967, dus precies 50 jaar geleden. En dat koor bestaat nog altijd. Mijn zoon dirigeert het nu en als ik de leden hoor zeggen dat ze allemaal vrienden zijn, dan gaat mijn neus omhoog. Dan heb ik toch iets goeds gedaan.” Ze was tot 2012 dirigent van het Parochieko­or Onze-Lieve-Vrouwe-Middelares. Het stokje heeft ze inmiddels ook daar doorgegeve­n, maar “ik blijf zingen en goede raad geven daar waar men het nodig heeft”.

Nieuwbouw

Ze woont nu in een nieuwbouwa­ppartement en daar “kent niemand niemand”, zegt ze. “Ik probeer er veranderin­g in te brengen, als was het maar door vriendelij­k goeiedag te zeggen. En op den duur beantwoord­en ze je groet toch wel. Hier zijn oude mensen echt op zichzelf. Maar wat verwacht je met tien verdieping­en appartemen­ten? Als mensen ziek zijn, heb ik makkelijke­r contact, omdat ik ze help. We leven tenslotte niet voor onszelf, maar om er te zijn voor de anderen.”

WISKE MOERENHOUT ‘‘Ik liet me niet doen. Ik was leerkracht, zij de leerlingen. Ze moesten stil zijn en doen wat ik vroeg.’’

 ??  ?? Wiske Moerenhout: “Hier zijn oude mensen echt op zichzelf. Maar wat verwacht je met tien verdieping­en appartemen­ten?”
Wiske Moerenhout: “Hier zijn oude mensen echt op zichzelf. Maar wat verwacht je met tien verdieping­en appartemen­ten?”
 ?? FOTO RR ?? De Statiestra­at.
FOTO RR De Statiestra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium