Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moet hier ook veel voor opgeven”

-

Christophe Van Oudheusden (24) behoort tot de Europese subtop in League of Legends, de populairst­e online game ter wereld. Vier jaar is hij al profession­al. Vandaag speelt hij voor het Franse team Millennium.

‘Kaas’. Onder die bijnaam staat Christophe uit Kalmthout bekend in de eSportswer­eld. “Waarom? Ik heb gewoon iets gekozen en het gehouden”, lacht Christophe vanop de Paris Games Week, een gameconven­tie in de Franse hoofdstad. Kaas studeert Bouwkunde en is daarnaast profession­eel bezig met gaming. Dat verdient een aardige cent, al wil hij geen bedragen noemen. “Ik word door mijn sponsors betaald om te gamen. Maar daarvoor moet ik ook heel wat opgeven. Als je zoals ik twaalf uur per dag League of Legends speelt om te trainen voor toernooien, dan weegt dat op je sociaal leven. Maar het is nodig om bij de top te kunnen blijven. Als ik zou terugvalle­n op zeven uur per dag en andere spelers gaan tot twaalf uur, dan merk je dat in het spel.”

Zoals elke profession­al is Christophe ooit beginnen spelen voor het plezier. “En dan begin je beter en beter te worden. Toen ik de top 200 binnenkwam, werd ik gecontacte­erd door een team om voor hen te spelen, en dan ben je vertrokken. Het is net als in het voetbal: je moet de kans krijgen om te spelen, en zo word je gespot. En dan komt er een team dat je geld wil geven om voor hen te spelen. Dan zeg je geen nee natuurlijk.” Christophe heeft de groei van eSports de afgelopen jaren van op de eerste rij meegemaakt. “Vier jaar geleden, toen ik begon, was ik al blij als mijn vliegticke­ts voor de toernooien terugbetaa­ld werden. Er zijn wereldwijd miljoenen jonge gamers, de fanbase is enorm. Dat is voor bedrijven erg interessan­t om in te investeren.” “Mijn ouders waren in het begin wel erg sceptisch. Ze namen gaming niet al te serieus. Maar ze zijn wel bijgedraai­d nu ze zien hoe ver ik geraakt ben. Ze zijn nu mijn grootste fans.”

 ?? FOTO RR ?? Kaas: “Mijn ouders zijn nu mijn grootste fans.”
FOTO RR Kaas: “Mijn ouders zijn nu mijn grootste fans.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium