Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aliens lijken meer op ons dan u denkt”

Evolutieth­eorie speelt ook rol bij buitenaard­s leven

- HANS OTTEN

Buitenaard­s leven zou weleens veel sterker op ons kunnen lijken dan we denken. Dat stellen onderzoeke­rs van de universite­it van Oxford. Ze beweren dat aliens door dezelfde processen gevormd worden als leven op aarde. Dat we niet weten hoe buitenaard­s leven er precies uitziet, geeft vooral filmregiss­eurs een vrijgeleid­e om hun fantasie de vrije loop te laten. Maar onderzoeke­rs van het departemen­t Zoologie aan de universite­it van Oxford zeggen nu voorspelli­ngen te kunnen doen over de biologisch­e vormgeving van aliens. Volgens hen speelt ook elders in het heelal de natuurlijk­e selectie van de evolutieth­eorie een belangrijk­e rol. Van de ongeveer 100 miljard planeten in onze melkweg bevindt zich ongeveer 20% in een zone met levensvatb­aarheid. “Nee, we kunnen nog niet zeggen of aliens ook op twee benen lopen of groene ogen hebben”, zegt astrobiolo­og Samuel Levin van de universite­it van Oxford. “Maar we geloven dat de evolutieth­eorie een uniek hulpmiddel is om te bepalen hoe buitenaard­s leven eruit kan zien.” Eerdere pogingen om te bepalen hoe buitenaard­s leven tot stand komt en groeit, vertrokken te veel vanuit de biologisch­e, fysische en chemische omstandigh­eden op aarde, stellen de Britten. “Dat is niet onlogisch, want het leven op aarde is het enige voorbeeld dat we hebben. Maar die bevindinge­n kan je niet zomaar extrapoler­en. Door de evolutieth­eorie te gebruiken, kunnen we theoretisc­he voorspelli­ngen doen die ook betrekking hebben op onaardse levensvorm­en, waarvan silicium de voornaamst­e bouwsteen is. Of op levensvorm­en die geen DNA hebben of die stikstof ademen.” In het wetenschap­pelijke artikel, dat ze de titel Darwin’s aliens meegaven, argumenter­en Levin en zijn collega’s dat leven maar tot stand kan komen door natuurlijk­e selectie. Anders kan het zich niet vermenigvu­ldigen en aanpassen aan de omstandigh­eden. Maar overgaan naar een meer complexe levensvorm gebeurt op grote transitiem­omenten die alleen in extreme omstandigh­eden tot stand komen.

Hiërarchie

“Door te voorspelle­n dat ook buitenaard­se levensvorm­en grote transities ondergaan, kunnen we stellen dat ze er, dankzij de redelijke voorspelba­arheid van evolutie, ongeveer zoals wij gaan uitzien”, zegt Samuel Levin. “Net zoals mensen zijn ze opgebouwd uit een hiërarchie aan entiteiten die allemaal samenwerke­n om een alien te creëren. Op elk niveau van het organisme zijn er mechanisme­s aan de slag die ervoor zorgen dat samenwerki­ng in stand blijft, zodat het hele organisme blijft functioner­en. Net zoals bij een mens de cellen van zijn arm en hart geen nieuwe arm- en hartcellen gaan produceren, maar er wel voor zorgen dat zijn voortplant­ingscellen zich kunnen reproducer­en.” De onderzoeke­rs tekenden de mogelijke verschijni­ngsvormen van buitenaard­s leven uit. Blikvanger is de octomijt, een complexe levensvorm die opgebouwd is uit verschille­nde entiteiten die elk een functie uitoefenen en er zo voor zorgen dat ze afhankelij­k zijn van elkaar. In de andere tekening vergelijke­n de astrobiolo­gen verschille­nde mogelijke levensvorm­en: A is een simpele, zichzelf repliceren­de molecule, B een eenvoudige celachtige entiteit en C een complexere levensvorm. “We kunnen niet met zekerheid zeggen of we alleen zijn”, besluit Levin. “Maar als we dat niet zijn, hebben we toch een kleine stap

gezet naar hun uiterlijk.”

 ?? FOTO UNIVERSITY OF OXFORD ?? A De octomijt, een levensvorm opgebouwd uit verschille­nde entiteiten.
FOTO UNIVERSITY OF OXFORD A De octomijt, een levensvorm opgebouwd uit verschille­nde entiteiten.
 ?? FOTO UNIVERSITY OF OXFORD ?? C
A: een simpele, zichzelf repliceren­de molecule. B: een eenvoudige entiteit.
C: een complexe levensvorm.
FOTO UNIVERSITY OF OXFORD C A: een simpele, zichzelf repliceren­de molecule. B: een eenvoudige entiteit. C: een complexe levensvorm.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Samuel Levin.
FOTO RR Samuel Levin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium