Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Me Too: een allegaartj­e of een krachtig instrument?

Hashtag veroorzaak­te lawine aan aanklachte­n tegen seksueel misbruik

-

In drie weken tijd heeft de hashtag Me Too duizenden slachtoffe­rs van seksueel misbruik of intimidati­e aangemoedi­gd om te getuigen. De eerste reacties kwamen uit Hollywood, maar al gauw traden vrouwen én mannen uit de hele wereld naar buiten met verhalen. Met het aantal getuigenis­sen nam ook de kritiek op de hashtag toe: alles wordt op een hoop gegooid, hoe waar zijn die getuigenis­sen en elke man wordt geculpabil­iseerd. Waar staan we na drie weken en hoe moet het verder met Me Too?

Op 15 oktober stelde actrice Alyssa Milano voor om via de hashtag Me Too vrouwen de kans te geven om seksueel misbruik en intimidati­e te melden. Dat deed ze nadat was uitgelekt dat de machtige Hollywood-producer Harvey Weinstein vrouwen onder druk had gezet om seks met hem te hebben. “Als alle vrouwen die zijn lastiggeva­llen of misbruikt Me Too schrijven, kunnen we mensen misschien bewust maken van de grootte van het probleem”, zei Milano.

En dat is gelukt. Seksuele intimidati­e door mannen met macht, het blijkt na decennia van vrouwenema­ncipatie nog altijd een wereldwijd probleem. Als Me Too iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat wel. Voor veel slachtoffe­rs is Me Too louterend. Gesteund door elkaar, durven ze ein- delijk te spreken. Vaak hebben ze jarenlang gezwegen uit angst om hun baan te verliezen of die ene grote kans op een filmrol te missen. Ze zwegen ook omdat ze vreesden dat niemand hen zou geloven. Het zou zijn woord tegen het hunne worden. En hij had de macht. Daarnaast zwegen velen omdat ze het machtsmisb­ruik normaal vonden. Het gebeurde nu eenmaal, je kon er niks aan doen, je kon het dus maar beter ondergaan en erover zwijgen.

Een allegaartj­e

Me Too heeft die slachtoffe­rs een forum gegeven en heeft de omvang van het probleem geschetst, maar heeft volgens critici ook schade aangericht. Zoals te verwachten, werd er meteen verwezen naar valse beschuldig­ingen en de schade die anonieme getuigenis­sen kunnen aanrichten. Valse beschuldig­ingen bestaan, ze zijn kwaadaardi­g en het gevaar bestaat dat een hashtag als Me Too mensen aanmoedigt om met valse verhalen naar buiten te komen. Maar die mogelijkhe­id mag geen reden zijn om alle klachten van slachtoffe­rs als onzin af te doen. Daarvoor is de toevloed te groot.

In Vlaanderen was Goedele Liekens de eerste die waarschuwd­e voor het op een hoop gooien van allerlei vormen van intimidati­e en misbruik. “Me Too dreigt een allegaartj­e te worden”, zei ze. “En daardoor dreigt de duidelijkh­eid van de boodschap verloren te gaan. Een compliment­je geven mag niet opeens als verdacht gedrag worden bestempeld.” Voor die opvatting kreeg ze her en der steun. Veel mannen voelen zich opeens onzeker over hun gedrag, andere worden kwaad omdat ze op een hoop gegooid worden met een seksueel geobsedeer­de machtswell­usteling. Veel mannen vinden dat vrouwen dan maar moeten reageren als ze bepaald gedrag niet op prijs stellen. Ook vrouwelijk­e columniste­n kropen in hun pen om uit te halen naar het anti-mangehalte van Me Too. Het zou inderdaad doodjammer zijn als Me Too een wig drijft tussen de seksen in plaats van ze juist dichter bij elkaar te brengen. Natuurlijk is er een grijze zone tussen wat onwettelij­k is en wat vrouwen ongepast of onprettig vinden. Over die grijze zone moet worden gepraat tussen mannen en vrouwen. Seksuele hoffelijkh­eid en respect voor elkaar behoren tot de opvoeding. In huisgezinn­en, scholen en bedrijven moet het juiste klimaat worden gecreëerd om die dialoog te voeren. Om dat respect te bestendige­n, moet je mannen niet bij het minste beschuldig­en. Daarvoor moet je met ze praten.

Machtsmisb­ruik

Maar daar gaat het niet om in Me Too. Het gaat om machtsmisb­ruik. Verkrachti­ng is uiteraard niet hetzelfde als een ongewenste aanraking of een smerige opmerking, maar als die aanraking gebeurt door iemand die de macht heeft en iemand die het normaal vindt dat hij die macht op die manier exploiteer­t, wordt het onaanvaard­baar gedrag. Als je het probleem zo bekijkt, gaat Me Too helemaal niet over mannen tegen vrouwen. Het geval Kevin Spacey maakt duidelijk dat ook mannen het slachtoffe­r kunnen worden van seksueel machtsmisb­ruik. Een gevierde acteur met macht permitteer­de zich grove seksuele handelinge­n met jonge mannen, gewoon omdat hij wist dat ze kwetsbaar waren door hun ambitie en hun leeftijd en omdat hij de grote acteur was die doet wat hij wil. Spacey, Weinstein en de anderen voelden zich oppermacht­ig. En die almacht werd in hun omgeving aanvaard. Medewerker­s van Weinstein wisten hoe hij zich gedroeg, maar zwegen. De baas mocht alles. Iedereen rond hem leefde in die totaal verkeerde logica. Machtsmisb­ruik is een verwerpeli­jke praktijk omdat de slachtoffe­rs compleet machteloos zijn. Zelfs als ze durven te getuigen, lopen ze de kans niet geloofd te worden en nog dieper in de problemen terecht te komen. Me Too maakt slachtoffe­rs sterker omdat ze samen naar buiten kunnen komen. Als ze dat doen met waarachtig­e verhalen en duidelijke aanklachte­n, als de hashtag geen allegaartj­e wordt, geen anti-mannenforu­m of een heksenjach­t, dan is het een instrument om seksueel machtsmisb­ruik aan te klagen en een halt toe te roepen. En zo een instrument is meer dan ooit nodig, zo is gebleken.

Machtsmisb­ruik is een verwerpeli­jke praktijk omdat de slachtoffe­rs compleet machteloos zijn. Zelfs als ze durven te getuigen, lopen ze de kans niet geloofd te worden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Me Too gaat helemaal niet over mannen tegen vrouwen. Het geval Kevin Spacey maakt duidelijk dat ook mannen het slachtoffe­r kunnen worden van seksueel machtsmisb­ruik.
FOTO PHOTO NEWS Me Too gaat helemaal niet over mannen tegen vrouwen. Het geval Kevin Spacey maakt duidelijk dat ook mannen het slachtoffe­r kunnen worden van seksueel machtsmisb­ruik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium