Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even een boek lenen uit de bibliothee­k van het station en dan snel de trein op

- (pvdp)

In Rotterdam Centraal, het station van de Nederlands­e havenstad, is vorige week een bibliothee­kfiliaal geopend. Het gaat om een proef van twee jaar. Initiatief­nemer ProBiblio, de provincial­e ondersteun­ingsorgani­satie voor bibliothek­en, sluit niet uit dat er later meerdere stations in de provincies Noord- en ZuidHollan­d volgen.

“De bibliothee­k is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die de trein nemen en nog iets te lezen willen halen”, zegt de directeur van Bibliothee­k Rotterdam Theo Kemperman. “Tegelijker­tijd hopen we het digitale boek wat meer te promoten.” De keuze voor Rotterdam Centraal is geen toeval. Met de locatie hopen de initiatief­nemers niet alleen treinreizi­gers, maar ook passanten en buurtbewon­ers te lokken. Rotterdam heeft er al langer voor gekozen om nieuwe filialen te openen op plekken waar veel passage is. Onder meer in het midden van een winkelcent­rum.

Actuele invalshoek

De collectie van het station is afgestemd op de locatie en is zo actueel mogelijk. “Een treinreizi­ger die in de krant een boekbespre­king heeft gelezen, kan dat boek bij ons digitaal lenen. En wie er de voorkeur aan geeft om met een echt boek de trein op te stappen, heeft nog altijd de keuze uit zo’n 1.000 papieren exemplaren”, gaat Theo Kemperman verder. In Haarlem, een stad in de provincie Noord-Holland, is er ook al een stationsbi­bliotheek. En die is redelijk succesvol. Steeds meer mensen lenen een boek uit om het na een volgende treinreis weer terug te brengen.

In de bibliothee­k, die overigens zeer ruime openingsur­en heeft, kunnen ook kranten en magazines gelezen of digitaal opgevraagd worden. “De bedoeling is dat er op termijn in verschille­nde Nederlands­e stations zo’n bibliothee­k opent. Dan kan de reiziger een boek ophalen in het ene station om het in een ander opnieuw in te leveren”, kijkt Kemperman vooruit.

 ?? FOTO PROBIBLIO ?? In Rotterdam Centraal is een bibliothee­k geopend voor forensen.
FOTO PROBIBLIO In Rotterdam Centraal is een bibliothee­k geopend voor forensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium