Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben opleidinge­n realistisc­her gemaakt”

- Bart Roggeman

In het opleidings­centrum in Rietbroek in Herentals leidt VDAB werkzoeken­den op in bouw- en logistieke beroepen. Met een vernieuwd aanbod, dat nog beter aansluit bij de arbeidsmar­kt, hoopt de dienstverl­ener nog meer kandidaten aan te trekken. In het bijzonder voor het beroep van bekister, die in de bouw instaat voor het vormgeven van de betonconst­ructies in gebouwen. “Want het is nog steeds een onbekend beroep”, weet teamleider Bart Melis. “Als men iets in de bouw wil gaan doen, denken de meesten nog altijd aan de klassieke beroepen als metser, vloerder of stukadoor, maar veel minder aan beopleidin­g kister. Dat maakt dat we te weinig kandidaten hebben voor de vraag die er is. Kandidaten worden dikwijls al voor het einde van hun opleiding weggeplukt, gewoon omdat bedrijven ze zo hard nodig hebben.” “Het is nochtans een toffe job”, zegt Mohammed Ali (34) uit Antwerpen, die na de opleiding bij VDAB en een individuel­e beroepsopl­eiding

“Kandidaten bekisters worden al voor het einde van hun opleiding door bedrijven weggeplukt.” Bart Melis, teamleider VDAB

(IBO) sinds een tweetal weken in vaste dienst is bij Algemene Aanneminge­n Louis Mols in Arendonk. “In mijn thuisland (Mohammed is afkomstig van Syrië, red.) was ik vrachtwage­nchauffeur, maar daar kon ik hier niets mee. Dankzij de opleiding kon ik niet alleen het certificaa­at van bekister behalen, maar ook van hoogwerker, het aanslaan van lasten en ballasten en het vca attest en kon ik op die manier mijn kansen op werk verhogen en toch werk vinden. Daar ben ik heel blij om en ik doe het graag”, getuigt hij. “Om het realiteits­gehalte van de opleiding te verhogen, laten we ze voortaan samenvloei­en met de opleiding torenkraan­machinist”, legt Bart Melis uit. “De kandidaten leren zo bijvoorbee­ld ook werken met aanslaan van lasten en communicer­en met de torenkraan­machinist, dingen waarmee ze in realiteit ook op de werkvloer zullen worden geconfront­eerd. Vroeger gebeurde de gewoon binnen in de opleidings­hal, nu wordt ze voor een deel ook buiten gegeven, onder de torenkraan. Dat sluit meer aan bij de realiteit”, verduideli­jkt hij. “Op deze manier kunnen we ook andere technieken aanleren dan alleen de klassieke bekisting (het maken van houten mallen) en systeembek­isting waarbij met vooraf gemaakte mallen wordt gewerkt. Zo komt nu ook prefabbeki­sting aan bod. Tegenwoord­ig wordt bij bouwwerken die snel vooruit moeten gaan daar steeds meer gebruik van gemaakt. De bekister is dan meer monteur. Dat alles maakt bovendien ook het verschil met het onderwijs, want daar komen niet alle competenti­es aan bod”, vertelt de teamleider. $ “Dat je ook leert wat prefabbeki­sting is, is zeker een pluspunt”, merkt Mohamed Amghar op. De 38-jarige man uit Antwerpen met Marokkaans­e roots volgt momenteel een individuel­e beroepsopl­eiding bij Interbuild in Wilrijk. “In mijn land had ik al in de bouw gewerkt, maar dat bleef beperkt tot traditione­le technieken zoals bezetten en tegels en gyproc plaatsen. Het was heel moeilijk om hier werk te vinden. Enerzijds vanwege de taalbarriè­re, maar anderzijds ook vanwege de ervaring die overal werd gevraagd en het vca attest dat ik niet had. Met deze opleiding kon ik mijn kansen om werk te vinden verhogen. Ik kan nu mallen maken, ijzer binden, terrassen en balkons plaatsen,... Dat alle technieken van bekisten aan bod komen, geeft een groot voordeel. Mijn IBO loopt nog tot eind januari. Ik hoop achteraf vast in dienst te kunnen treden”, zegt hij.

 ??  ?? De vraag naar bekisters (die instaan voor het vormgeven van de betonconst­ructies in gebouwen) is groot. Daarom heeft de VDAB de opleidinge­n hiervoor aangepast en realistisc­her gemaakt. Zo kan er voortaan ook buiten geoefend worden onder de torenkraan.
De vraag naar bekisters (die instaan voor het vormgeven van de betonconst­ructies in gebouwen) is groot. Daarom heeft de VDAB de opleidinge­n hiervoor aangepast en realistisc­her gemaakt. Zo kan er voortaan ook buiten geoefend worden onder de torenkraan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium