Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kama en Herr Seele tonen 18 meter lang Cowboy Henkwerk

Kamagurka en Herr Seele pakken uit met monumentaa­l werk in galerie De Zwarte Panter

- MISCHA BLUDTS

In 2015 exposeerde­n Herr Seele en Kamagurka nog samen in De Zwarte Panter in de Hoogstraat. Nu zijn ze met twee terug in dezelfde galerie. Het concept: wat als Cowboy Henk, het door hen bedachte stripfiguu­r dat in 1981 het levenslich­t zag, een kunstschil­der was? Een van de pronkstukk­en van de tentoonste­lling is het uit de kluiten gewassen panorama Het ontstaan van de Zwitserse marine, dat liefst 3,10 op 18 meter meet.

Herr Seele: “Het is gemaakt voor het stripfesti­val in Lausanne en heeft dan ook Zwitserlan­d als thema. Maar het verwijst ook naar de reis die de Vlaamse meesters destijds naar Italië maakten, hun

grand tour zeg maar.” “Cowboy Henk maakt in een droom zo’n reis en ontdekt niet alleen verschille­nde Zwitserse kunstvorme­n en beroemdhed­en zoals Jung, Steiner en dokter Vogel, maar ook de vrouw van zijn leven. Een speels werk, dat ik in een maand tijd samen met enkele leerlingen heb gemaakt. Het was een leuke oefening, want het monumental­e ontbreekt vaak in de strips, die zoals films vooral verhalend zijn. Maar Cowboy Henk is een monumental­e held. Hij is bijna Bijbels, een held uit een sprookje.”

‘Heb je even voor mij’

En dan is er Liggend naakt, een soort zwevende Venus in renaissanc­estijl. “Gisteren heette het nog Heb je even voor mij, maar Kama heeft de naam ter plekke veranderd. Zo werken we: ik doe het noeste schilderwe­rk en hij houdt zich bezig met de taal. Kama komt er op het einde bij als een soort dichterlij­ke invloed. Hij gaat er veel losser mee om, maar Cowboy Henk zou zonder hem niet kunnen bestaan. Het is de samenkomst tussen yin en yang, de combinatie van mijn artisanale aanpak en zijn frisse kijk.”

Cowboy Henk laat zich als schilder inspireren door de groten uit de schilderku­nst. “Zo is hij schatplich­tig aan het surrealism­e. Magritte is dus een belangrijk­e invloed, maar dat geldt ook voor Breughel, de Vlaamse primitieve­n en de Antwerpse barokschil­ders. Ze hadden allemaal oog voor het surreële en het absurde. Ze maakten vooral religieuze werken, maar heel dat geloof met die bizarre heiligenle­vens is op zich al vrij zot, he?”

En dan is er Hergé. “Die was evenlang actief als wij nu: bijna veertig jaar. Vroege albums zoals

Kuifje in Afrika zijn politiek incorrect en racistisch, maar hebben een prachtige esthetiek. Het zijn kunstwerke­n, maar niet meer van deze tijd. Toch, en misschien net daarom, is Cowboy Henk gebaseerd op die vroege Kuifjes. Cowboy Henk is een tooghanger uit de tijd van seks, drugs & rock-’n-roll. Hij maakt geen deel uit van de #metoo-generatie.”

Elders in de tentoonste­lling vinden we onder meer een Trump

Wall, en ook een Cowboy Henkpiano mocht niet ontbreken. Herr Seele is tenslotte een verwoed verzamelaa­r van historisch­e piano’s. En hij zit niet stil: “Ter gelegenhei­d van mijn 60ste verjaardag in 2019 plan ik een nieuw panorama in Oostende. Daarbij wil ik me vooral laten inspireren door Rubens – mijn absolute held – en het zal 4 meter op 40 groot worden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Herr Seele (links) en Kamagurka bij een 18 meter lang Cowboy Henkwerk.
FOTO PATRICK DE ROO Herr Seele (links) en Kamagurka bij een 18 meter lang Cowboy Henkwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium