Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Boekenbeur­s: warm, druk en duur, maar vooral uniek”

DIANE BROECKHOVE­N AUTEUR ANTWERPEN

-

Z aterdag sluit de 81ste Boekenbeur­s na een extra lange editie. Je kunt op die dag traditiege­trouw over de koppen lopen. De boeken liggen niet meer op nette stapels, de uitgevers en standbehee­rders hebben wallen onder de ogen, schrijvers en BV’s-met-een-boek hebben een muisarm van het signeren.

Het is de zestigste editie op rij die ik bezoek. Eind jaren 50 liep ik aan de hand van mijn vader door de Stadsfeest­zaal voor een paar uur overzichte­lijk boekenplez­ier. Als puber kocht ik van mijn zakgeld de verboden romans van Jan Wolkers. Ooit ging ik met mijn kroost, nu zijn mijn kleinkinde­ren aan de beurt. Als schrijver kwam ik achter de signeertaf­els en op het podium terecht, maar ik mag ook graag als lezer met mijn boekenzak tussen de stands kuieren, waar ik om de haverklap staande word gehouden door collega’s, lezers en dames die me eraan herinneren dat ze in 1992 op de derde rij zaten in de bibliothee­k van Edegem en mij toen een vraag hebben gesteld. Dat kan ik me vast nog herinneren. En hoe is het nog met mijn kinderen waar ik in een vorig leven een column in Libelle over schreef? Die zijn vast groot geworden. Dat kun je wel stellen: ze zijn alle drie 40-plus inmiddels. Dat is de Boekenbeur­s, met die unieke sfeer die nauwelijks verandert, al zijn de rijstvlaai­punten en legendaris­che hotdogs van weleer inmiddels vervangen door eigentijds­e catering in kartonnen dozen.

Traditiege­trouw barst ook ieder jaar de polemiek-der-tegenstand­ers los. Je zou er versteld van staan wie er allemaal tegen de Boekenbeur­s is en waarom. Er bestaat geen evenement waar zo hartgrondi­g over gezeurd en gemopperd wordt als over ons te hete, te dure, te zuurstofar­me, te kermisacht­ige boekeneven­ement waar buitenland­ers jaloers op zijn.

Waar vind je 91.000 boektitels bij elkaar onder één dak, met aanverwant­e auteurs, illustrato­ren, acteurs, koks, échte BV’s, tot leven gewekte stripfigur­en en boekverwan­te vereniging­en? Nergens dus. Welbeschou­wd valt er op de Boekenbeur­s meer te beleven dan op Tomorrowla­nd en de Efteling samen. Te duur? De prijzen van de catering zijn inderdaad niet mis. Maar wat belet je om je eigen flesje water van 29 cent en een boterham met kaas mee te brengen? De prijs van een entreekaar­tje is in korte tijd tot 10 euro opgelopen. Dat is inderdaad prijzig, maar het is niet meer dan de entreeprij­s van de doorsnee erotica- of voedingsbe­urs. Merkwaardi­g genoeg zijn het populaire schrijvers – die gratis binnen mogen – die het hardst over de toegangspr­ijs klagen. Ik stel voor dat ze volgend jaar een deel van de opbrengst van hun verkochte boeken in een fonds storten, dat gratis entreekaar­tjes uitdeelt aan mensen die ze écht niet kunnen betalen. Thuisblijv­en is ook een optie, want boeken zijn uiteraard ook te koop in de boekhandel, waar iedereen gratis binnen mag. In ieder geval: de Boekenbeur­s moet blijven. Warm, druk, duur, maar vooral: uniek!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium