Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België spoort fraude op via Marokkaans­e belastinga­angifte

Verdragen kunnen OCMW’s helpen in strijd tegen fraude

- SACHA VAN WIELE

België wil frauderend­e leefloners ontmaskere­n aan de hand van hun belastinga­angifte in het buitenland. Steuntrekk­ers die huizen of ander vermogen bezitten buiten Europa, hebben eigenlijk geen recht op leefloon. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt nu aan een verdrag met Marokko om fiscale informatie uit te wisselen. Hij onderzoekt hoe die gegevens automatisc­h bij de OCMW’s geraken. “Deze manier van werken is veel beter, efficiënte­r en goedkoper dan privé-onderzoeks­bedrijven inschakele­n, zoals het Antwerpse OCMW van plan is”, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

Om leefloonfr­aude van OCMWklante­n op te sporen, moet niet noodzakeli­jk een privédetec­tive worden ingezet. Dit kan ook via bestaande verdragen rond de uitwisseli­ng over buitenland­s vermogen. Minister van Financiën Van Overtveldt werkt dit uit voor Marokko.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) wil privédetec­tives laten onderzoeke­n of steuntrekk­ers huizen of ander bezit hebben buiten Europa. Antwerps CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters heeft bezwaren bij deze werkwijze, vooral omdat er een alternatie­f is met het zogeheten dubbelbela­stingverdr­ag. Federaal minister Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt het bestaan van dit alternatie­f. Hij zegt dit op een vraag van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

“Het dubbelbela­stingverdr­ag bepaalt dat de uitwisseli­ng van fiscale informatie mag worden gebruikt voor andere dan fiscale doeleinden”, zegt Van Overtveldt. “Wel op voorwaarde dat de interne wetgeving van beide betrokken landen dit toelaat en ze ermee instemmen. Naast België hebben 112 andere landen dit verdrag onderteken­d, waaronder Marokko. De automatisc­he uit- wisseling van informatie is alleen mogelijk indien er een administra­tief akkoord is. De administra- tie onderzoekt om met onder meer Marokko zo’n akkoord te sluiten over de uitwisseli­ng van onroerende inkomsten en onroerend bezit. We kijken ook hoe deze informatie in het aanslagbil­jet dan efficiënt kan doorstrome­n naar de OCMW’s.”

Vragen bij privéaanpa­k

Lanjri is opgetogen dat dankzij dit dubbelbela­stingverdr­ag de overheid vooral zelf deze fraude kan aanpakken. “Hoewel we het eens zijn over de doelstelli­ng, namelijk fraude detecteren en aanpakken, hebben we ernstige vragen bij de aanpak met privédetec­tives”, zegt Lanjri. “Deze piste blijkt ook juridisch niet onderbouwd.”

Het dubbelbela­stingverdr­ag daarentege­n is wél juridisch sluitend. “En valt volledig onder de bevoegdhei­d van de overheid, zonder uitbestedi­ng aan private partners”, zegt Antwerps CD&V-lijsttrekk­er Peeters.

Volgens Lanjri is deze werkwijze ook efficiënte­r. “Deze manier is veel beter, efficiënte­r en minder kostelijk dan het inschakele­n van privéonder­zoeksbedri­jven”, zegt ze. “Ons land heeft momenteel al meer dan honderd dubbelbela­stingverdr­agen met onder meer Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Uruguay, Turkije en Marokko. Die landen geven aan de Belgische fiscus door wat Belgische onderdanen daar bezitten. De minister volgt ons nu in deze redenering. Het spreekt voor zich dat we deze piste moeten bewandelen voor alle landen.”

Volgens Lanjri biedt het Belgische verdragenn­etwerk voldoende kansen om alle mogelijke fraude aan te pakken. “Neem nu Zwitserlan­d. Buitenland­s bezit, zowel roerend als onroerend, van Belgische belastingp­lichtigen kunnen we op deze manier te weten komen. De strijd tegen sociale én fiscale fraude kan via deze werkwijze opgevoerd worden”, zegt het Kamerlid.

Antwerps OCMW-voorzitter Duchateau haalde zijn inspiratie in Nederland. De privéburea­us daar zeggen zelf dat tot 30% van de steuntrekk­enden fraudeert.

NAHIMA LANJRI

CD&VKamerlid “Deze manier van werken is veel beter, efficiënte­r en minder kostelijk dan het inschakele­n van privéonder­zoeksburea­us.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium