Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ga op schooluits­tap naar de industrie

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Dat bedrijven het moeilijk hebben om technisch geschoold personeel te vinden, is niet nieuw. Al jaren doet de sector inspanning­en om jonge mensen warm te maken voor een technische job en ook in het onderwijs worden leerlingen steeds vaker aangemoedi­gd om een technische opleiding te volgen.

De kans op een vaste en goedbetaal­de baan na dergelijke opleiding is immers groot. En dat is toch wat de meeste mensen graag willen. Werkzekerh­eid en een goed loon staan voor veel schoolverl­aters nog altijd hoog op het verlanglij­stje.

En toch schreeuwen steeds meer bedrijven om personeel. In het najaar van 2013 gaf 21% van de Vlaamse bedrijven aan dat er een krapte was op de arbeidsmar­kt. Vandaag gaat het om maar liefst 51%. Dat is een cijfer om duizelig van te worden.

Vooral in Antwerpen, waar de jeugdwerkl­oosheid hoog ligt en veel jongeren geen uitzicht hebben op een baan wanneer ze de schoolpoor­t definitief achter zich laten. Uitgereken­d in deze stad is technicus het grootste knelpuntbe­roep.

Bedrijven vragen het onderwijs om meer inspanning­en te doen om jongeren warm te maken voor een technisch beroep. Niet ten onrechte. Want ondanks campagnes om de sector aantrekkel­ijker te maken bij jongeren, is het aantal dat daadwerkel­ijk voor een technisch beroep kiest nog steeds te klein.

Het lijkt erop dat jongeren vaak het besef niet hebben dat er een enorme behoefte is aan dergelijk personeel en ze weten evenmin wat de taak van technicus precies inhoudt. En daar moet het onderwijs een rol gaan spelen. Nog meer dan het dat nu al doet.

Geef jongeren al tijdens hun schoolloop­baan de kans om kennis te maken met de bedrijven die schreeuwen om personeel. Laat hen een dag of langer meedraaien, zodat ze kunnen zien of het ze bevalt. Noem het een stage of een schooluits­tap. Het maakt niet uit. Als ze maar naar die bedrijven gaan.

Wie achteraf beslist dat een loopbaan in de industrie niets voor hem of haar is, weet dan tenminste waarom. En dergelijke kennismaki­ng kan veel andere jongeren in een richting duwen, waar ze tot dan misschien zelfs het bestaan niet van afwisten.

Dergelijke stages zorgen er ook voor dat het vooroordee­l omtrent technische opleidinge­n verder afneemt. Kinderen en hun ouders willen het beste voor de toekomst. Terecht. Maar die toekomst loopt niet voor iedereen via een universite­it of een hogeschool.

De tijd dat sleutelen aan een machine minder gewaardeer­d wordt dan een baan op kantoor, voor zover dat ooit het geval is geweest, is voorbij. Zorg ervoor dat technische beroepen wat hipper worden dan ze nu in de ogen van veel jongeren zijn. Dan zullen de sollicitan­ten vanzelf komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium