Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn in België op niets voorbereid”

Dodelijke ongevallen en file: één sneeuwbui en het halve land ligt lam

- MARC KLIFMAN BERT FOUBERT

Complete chaos, twee dodelijke slachtoffe­rs, gewonden en urenlang aanschuive­n in meer dan 450 kilometer file. De eerste echte winterprik heeft gisteren pure ellende op de weg veroorzaak­t. “Elk jaar is het prijs”, zegt verkeersde­skundige Willy Miermans. “We rijden gewoon met té veel wagens rond. Bij het minste incident explodeert ons verkeerssy­steem.”

Het zwaarste ongeval gebeurde gisteravon­d op de E17 in Sint-Niklaas, richting Gent. Een Poolse vrachtwage­nchauffeur reed achteraan op een file in die eerder al was veroorzaak­t door het barre sneeuw- en regenweer. De chauffeur knalde met hoge snelheid op een bestelwage­n die daardoor volledig geplet raakte tussen twee vrachtwage­ns.

De ravage was niet te overzien. Zowel de Poolse chauffeur als de bestuurder van de bestelwage­n overleefde de klap niet. Eén andere persoon raakte ernstig gewond. Door het ongeval was de snelweg volledig versperd, wat voor een urenlange file zorgde.

Pure ellende

Het was het trieste hoogtepunt van een compleet chaotische dag op de Belgische wegen. De eerste winterprik heeft ronduit pure ellende gezaaid op de baan. Op het drukste moment van de avond stond er meer dan 450 kilometer file. “Ons eeuwige probleem. Een beetje silicone, een ongeval, wat sneeuw of hevige regen ... We kunnen niets hebben op onze wegen of ons verkeerssy­steem explodeert volledig”, zegt Willy Miermans, professor emeritus Verkeersku­nde. “We zijn gewoon met veel te veel op de weg. Er zijn grenzen aan de capaciteit van een verkeersne­twerk. Maar in tegenstell­ing tot andere landen zoals Noorwegen, waar het ook vaak regent, wordt de grens in ons land bijna elke dag overschred­en. Dat zorgt structuree­l voor files, en het minste incident doet daar een schep bovenop.”

Enige remedie

De enige remedie is minder de wagen nemen, zegt de verkeerssp­ecialist. “Het klinkt cynisch op een avond als deze. Maar misschien was deze file wel zeer welkom, want het is de beste methode om mensen tot gedragsver­andering aan te zetten. Ik hoop dat alle mensen twee keer nadenken voor ze morgen in de wagen stappen. Moeten ze wel per se op een of andere vergaderin­g aanwezig zijn? En is de trein of thuiswerk geen optie?”

Het winterweer zorgt vanmorgen allicht opnieuw voor problemen op de weg. Vannacht gold code oranje en tot minstens 10u is nog code geel van kracht. Dat betekent dat er gladheid wordt verwacht wegens verse sneeuwval of lokaal aanvriezen­de mist.

WILLY MIERMANS

Prof. em. Verkeersku­nde “Misschien was deze file wel zeer welkom, want het is de beste methode om mensen tot gedragsver­andering aan te zetten.”

 ?? FOTO RR ?? Het ongeval op de E17 in SintNiklaa­s eiste twee dodelijke slachtoffe­rs.
FOTO RR Het ongeval op de E17 in SintNiklaa­s eiste twee dodelijke slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium