Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Total rondt mega-investerin­g af

Voltooid project van 1,1 miljard euro verankert Franse energiegro­ep in Antwerpse haven

-

De gigantisch­e Totalsite op de Antwerpse Scheldelaa­n vierde gisteren feest. In aanwezighe­id van de grote baas van de Franse energiegro­ep én van toppolitic­i werd officieel de moderniser­ing ter waarde van 1,1 miljard euro voltooid.

Vier jaar onafgebrok­en extreem ingewikkel­de werken, veertien miljoen werkuren, zesduizend ton pijpleidin­gen, 775 kilometer kabels, tientallen prefab-modules waarvan de zwaarste 1.200 ton woog… En dat alles met een prijskaart­je van globaal 1,1 miljard euro verdeeld over drie ‘subproject­en’: Optara 700 miljoen, raffinage van gas 350 miljoen en een aansluitin­g om Noors ethaan aan te voeren (50 miljoen). Daarmee wordt het kilometers­lange Totalcompl­ex met zijn 1.700 werknemers in Antwerpen perfect competitie­f gemaakt.

Het lijkt voor een leek een gigantisch­e meccano, een onontwarba­re buizencons­tructie. Maar ingenieurs (en werknemers) kijken er verliefd naar en onderstrep­en dat ze hiermee tot 30% meer zware stookolie kunnen omvormen tot lichte, sterk ontzwaveld­e producten. En daar vraagt de steeds meer milieubewu­ste wereld om. Tegelijk wordt raffinage-gas dat vroeger gewoon als energiebro­n werd gebruikt, nu benut om er grondstoff­en mee te produceren.

Kortom, genoeg redenen om een feestje te bouwen. Patrick Pouyanné, de wereldwijd­e baas van (direct) 98.000 Total-werknemers, kwam persoonlij­k naar Antwerpen om de gasten te verwelkome­n. Hij onderstree­pte dat Antwerpen met zijn uitstekend­e centrale ligging het grootste Totalplatf­orm voor raffinage en petrochemi­e is in Europa. Tegelijk dankte hij de gewezen Antwerpse directeur Hulde Luysterman­s die de bouw tot september leidde.

Op hun beurt spraken – zij het in een verkeerd protocol – zowel burgemeest­er Bart De Wever als Vlaams minister-president Geert Bourgeois als federaal vicepremie­r Kris Peeters hun vertrouwen uit dat deze investerin­gen Antwerpen herbevesti­gen als de grootste petrochemi­sche cluster in Europa. De Wever had het ook over de problemen om in Antwerpen de geschikte mensen te vinden voor de vele vacatures.

Naast de algemene baas Patrick Pouyanné was het uiteraard de pas in oktober aangetrede­n nieuwe Antwerpse topman Jacques Bueckelaer­s die als gastheer de gasten mocht verwelkome­n. “Tot nu speelden we in de eerste divisie. Deze investerin­g kwalificee­rt ons voor de Champions League. Nu is het aan ons hier om ook te scoren. En het dus beter te doen dan Anderlecht”, grijnsde hij.

Bueckelaer­s, nu baas van 1.700 directe medewerker­s plus permanent ook zowat duizend contractor­s op zijn terrein, maakte in een gesprek met uw krant meteen ook duidelijk waar hij de klemtonen wil leggen.

“Een bedrijfsle­ider is zoals trainer van een ploeg. Ook moet de mensen kunnen overtuigen om alles te doen voor de Dat geldt ook in een bedrijf. Ik heb in mijn aanpak altijd de mensen centraal gesteld. Mijn slogan zou je kunnen samenvatte­n als ‘wij maken het verschil met de motivatie’. De voorbije jaren hebben we hier in Antwerpen zwaar ingezet op de technische realisatie van dit megaprojec­t. Nu moeten we focussen op de mensen zodat iedereen zich hier goed kan voelen.”

“Ik wil nu investeren

last mile.

de die in goede relaties. Dat kan via de drie T’s: transparan­tie, (vertrouwen) en teamvormin­g. Mijn eerste objectief is en blijft de veiligheid. Dat moet dag en nacht voorop staan. Ook in de kleine werken mag de routine niet toeslaan, want routine is een sluipen- de moordenaar. Je kunt niet zeg- gen dat je de mens centraal stelt en de veiligheid dan niet prioritair zou zijn.”

“Met de investerin­g die we nu of- ficieel openen, hebben we zwaar geanticipe­erd op de marktontwi­kkeling en de vraag naar steeds schonere producten. Wij hebben hier alle troeven om te slagen. Die investerin­g heeft ons nog meer kansen gegeven. Nu moeten wij Parijs ook tonen dat we die investerin­g waard waren. Tonen dat dit geld goed is besteed en dat we nu nog betere resultaten kunnen voorleggen. Dat kunnen we door goed teamwork.”

“Intussen denken wij natuurlijk verder over de toekomst. Daad- werkelijk dromen we van zaken over vijf jaar. Daar ga ik me nu niet over uitspreken. En vergeet ook niet: naast dit mega-project wordt in een industriee­l platform als To- tal Antwerpen permanent geïnvestee­rd. Dat mag je gerust schat- ten op zowat 100 miljoen euro per jaar.”

trust

Burgerlijk ingenieur elektromec­hanica Jacques Bueckelaer­s (60) kent Total Antwerpen als zijn broekzak. Na twee jaar assistents­chap aan de Universite­it Gent stapte hij 35 jaar geleden in december 1982 als jonge ingenieur over naar het bedrijf in Antwerpen. “Ik heb hier mijn eerste twintig jaar tot 2002 doorgebrac­ht in tal van functies , overwegend in de raffinader­ij. Als veiligheid­schef, procesinge­nieur, productiec­hef enzovoort. Daarna kreeg ik de gelegenhei­d om internatio­naal te gaan werken binnen de groep: technisch directeur in een raffinader­ij nabij Leipzig bij Total, productied­irecteur in Le Havre en laatst plantmanag­er in Lindsey in Engeland. Ik heb dat steeds graag gedaan: andere culturen, andere manier van werken . Je steekt daar altijd wel iets op dat je elders kunt gebruiken om de situatie te verbeteren. Uiteraard was ik blij toen ik hoorde dat ik zou terugkeren naar mijn roots.” De nieuwe Totaltopma­n, vader van twee dochters, was in zijn jonge jaren actief in teamsporte­n, vooral dan voetbal. Vandaag fietst hij ’s zondags nog geregeld zijn 65 kilometer over de Scheldedij­ken.

De feestsfeer om de voltooide megainvest­ering belette niet dat er de voorbije week bij de poorten van Total spandoeken hingen. Toegegeven, bij Total is dat vaak bijna syndicale folklore, maar nu is er toch wél wat aan de hand met de aanslepend­e caoonderha­ndelingen. Een eerste voorstel van de directie werd massaal afgewezen. Nieuwe onderhande­lingen liepen uit op een voorakkoor­d maar dat werd in november door 66% afgewezen. Vorig weekend werd gepoogd de situatie te deblokkere­n. Zonder resultaat zodat nu een verzoening op de agenda staat terwijl een stakingsaa­nzegging loopt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium